Πρόωρος θάνατος: Αυτό το σημάδι που προειδοποιεί ακόμα και 18 χρόνια πριν

07-12-2017

Δυστυχώς ορισμένοι άνθρωποι δεν φτάνουν μέχρι τα βαθιά γεράματα και φεύγουν από τη ζωή σε πιο νεαρή ηλικία για πολλούς λόγους. Τώρα, Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν πως υπάρχει ένα σημάδι που μπορεί να μας προειδοποιήσει από 14 μέχρι και 18 χρόνια πριν ώστε να πάρουμε τα μέτρα μας. Ποιο είναι αυτό;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στη Βρετανία ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό 46.634 Βρετανών που έχασαν τη ζωή τους σε ηλικία 60 ετών και άνω. Στο υπό μελέτη δείγμα περιλαμβάνονταν τόσο υγιή άτομα όσο και άτομα που είχαν διαπιστωμένες παθήσεις, όπως καρδιοπάθεια ή άνοια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.
Τι έδειξαν; Πως η αξιοσημείωτη πτώση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης προειδοποιεί για τον επερχόμενο θάνατο μία με δύο δεκαετίες αργότερα.

Οι αναλύσεις των ερευνητών υπέδειξαν ότι η πτώση της αρτηριακής πίεσης ήταν μεγαλύτερη στα άτομα με άνοια, καρδιακή ανεπάρκεια, μεγάλη απώλεια βάρους και υπέρταση, παρατηρήθηκε ωστόσο μακροπρόθεσμη πτώση και σε άτομα χωρίς βεβαρημένη υγεία.

Υπό το φως των νέων ευρημάτων, ο Τζορτζ Κούτσελ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης, υπογραμμίζει την ανάγκη οι γιατροί να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη μια τυχόν πτώση της αρτηριακής πίεσης και να προσπαθούν να εξηγήσουν τι σημαίνει για τους ηλικιωμένους ασθενείς τους.

Η αρτηριακή πίεση συνήθως παρουσιάζει σταδιακή αύξηση από την παιδική έως τη μέση ηλικία, ωστόσο μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές ποια επίπεδα θεωρούνται φυσιολογικά ή ιδανικά για τους ηλικιωμένους. Παλαιότερες μελέτες είχαν υποδείξει ότι η πτώση της πίεσης στην τρίτη ηλικία μπορεί να εξηγηθεί από την ευρεία χρήση των αντιϋπερτασικών φαρμάκων, ωστόσο τα νέα δεδομένα φαίνεται να ανατρέπουν τη θεωρία αυτή, καθώς διαπιστώθηκε πτώση και σε άτομα που δεν έπασχαν από υπέρταση και επομένως δεν λάμβαναν τέτοιου είδους αγωγή.

Οι ακριβείς μηχανισμοί που καθοδηγούν τη φαινομενικά αναίτια πτώση της αρτηριακής πίεσης στους ηλικιωμένους παραμένουν προς το παρόν άγνωστοι, αναμένεται ωστόσο να διερευνηθούν στο πλαίσιο μελλοντικών ερευνών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πρόωρη συνταξιοδότηση σημαίνει και πρόωρος θάνατος;