Προς σκληρό lockdown Ιωάννινα και Χαλκιδική. Οι εισηγήσεις των Λοιμωξιολόγων – Αύριο οι ανακοινώσεις

11-03-2021

Στο «μικροσκόπιο» των Λοιμωξιολόγων βρίσκεται όλη η χώρα μετά την έκρηξη κρουσμάτων που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα. Η ανησυχία εντείνεται και από την ευρεία και ταχύτατη διασπορά μεταλλαγμένων στελεχών. Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότερες από 7 στις 10 νέες μολύνσεις αφορούν σε μεταλλαγμένο στέλεχος.

Την ίδια στιγμή, νέες περιοχές βρίσκονται ένα βήμα πριν το «βαθύ κόκκινο» και την αυστηροποίηση του lockdown. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή των επιδημιολόγων, η οποία συνεδρίασε χθες το βράδυ, εισηγήθηκε την κατάταξη των Ιωαννίνων και της Χαλκιδικής στο «βαθύ κόκκινο», δηλαδή πολύ αυξημένου κινδύνου.

Στη συνεδρίαση αναλύθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, τα οποία έδειξαν πως το επιδημιολογικό φορτίο στις δύο αυτές περιοχές είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο. Πρόκειται για περιοχές που μέχρι στιγμής παραμένουν σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου. Οι σχετικές αποφάσεις για αυστηροποίηση του lockdown πάντως, αναμένονται την Παρασκευή, όπου συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.

Έκρηξη κρουσμάτων

Για την έκρηξη των κρουσμάτων μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Είχαμε πει ότι ο χειμώνας θα είναι η τελευταία δύσκολη φάση. Είπαμε να κάνουμε ένα πιο σκληρό lockdown και ζητήσαμε από τον κόσμο να το τηρήσει. Δεν έχει, όμως, την αποτελεσματικότητα που θέλαμε», είπε ο καθηγητής.

Όπως εξηγεί «δεν ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα. Δε μπορώ να πάω 2 χλμ. από το σπίτι μου, μπορώ όμως να πάω σε διαδήλωση. Αντί να μειώσουμε το πρόβλημα το εντείνουμε κάθε μέρα με μια διαδήλωση». Για το πότε θα εκτονωθεί η κατάσταση ο κ. Βασιλακόπουλος εκτίμησε πως στις αρχές Απριλίου θα έχουμε σταδιακή αποκλιμάκωση. «Είναι τόσο μεγάλη η διασπορά και τόσο πλημμελής η εφαρμογή των μέτρων, που δε μπορούμε να έχουμε γρήγορη αποκλιμάκωση», τόνισε.

Νέα έρευνα για την πανδημία

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι πυλώνας κοινωνικής στήριξης σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis που παρουσίαστηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών. Η έρευνα έγινε στο διάστημα 27 – 28 Φεβρουαρίου, είναι πανελλαδική και σε δείγμα 1.200 ατόμων.

Σύμφωνα με την έρευνα, γιατροί, φαρμακοποιοί και νοσηλευτές, βρίσκονται ψηλά στην εκτίμηση των πολιτών, ενώ το αντιεμβολιαστικό κίνημα υποχωρεί. Οι θέσεις της Εκκλησίας δεν βρίσκουν απήχηση, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα ΜΜΕ δεν συμβάλλουν στη σωστή ενημέρωση για την Πανδημία.

Το 56% των ερωτηθέντων λέει ότι θα επανέλθουμε σε μια φυσιολογική ζωή μετά το 2021, έναντι 32% τον Σεπτέμβριο. Η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει ότι τα εμβόλια μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Το 83% απαντά “μάλλον ναι” και το 13% μάλλον όχι. Ένα σημαντικό πρόβλημα που αναφέρεται από το 37% είναι ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού είναι αργός, λόγω έλλειψης εμβολίων. Ένα άλλο πρόβλημα για το 31%, είναι οι μεταλλάξεις του ιού.