«Πρόσεξε τα πνευμόνια σου …σαν τα μάτια σου»

26-12-2016

Στη μοναδική εναπομείνασα χώρα του πολιτισμένου δυτικού κόσμου που ακόμη δεν έχει καταφέρει να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο, αφού όπως είπε και ο γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μέχρι και ο αναπληρωτή υπουργός κος Πολάκης μπορεί άντετα να καπνίζει σε εκδηλώσεις εντός του υπουργείου Υγείας Υγείας, έρχεται μία καμπάνια να θυμίσει και να εξηγήσει γιατί πρέπει να προσέχουμε τα πνευμόνια μας σαν τα μάτια μας.

«Πρόσεξε τα πνευμόνια σου… σαν τα μάτια σου!» είναι ο τίτλος της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών νοσημάτων και ειδικότερα του Άσθματος και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας που υλοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία Ε.Π.Ε  και παρουσίασε χθες σε Συνέντευξη Τύπου, παρουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας ΧΑΠ. 

Στόχος της εκστρατείας ενημέρωσης είναι η αναβάθμιση της υγείας των πολιτών. 

Η εκστρατεία βασίζεται σε ένα «φιλικό» video αnimation διάρκειας 2’ με κεντρικούς ήρωες έναν μεσήλικα, μια γυναίκα και ένα νεαρό που «κλείνουν τα μάτια στα συμπτώματα» επιβαρύνοντας έτσι την καθημερινότητά τους και έναν ειδικό γιατρό (πνευμονολόγο), ο οποίος με απλό και άμεσο τρόπο τους εξηγεί τους κινδύνους αυτών των συμπτωμάτων και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. 

Η εκστρατεία ενημέρωσης εκτός από την προβολή του video animation στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και στην τηλεόραση περιλαμβάνει ανοιχτές εκδηλώσεις σε Δήμους, ομιλίες, έρευνα σε ιατρούς της ειδικότητας. 

«Η αύξηση των αναπνευστικών νοσημάτων όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το βρογχικό άσθμα αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα. H ΧΑΠ είναι η τρίτη αιτία θανάτου παγκόσμια. Παρά το ότι η ΧΑΠ είναι μια σοβαρή θανατηφόρος νόσος είναι υποδιαγνωσμένη και υποβαθμισμένη στη χώρα μας» τόνισε ο κ. Μιχάλης Τουμπής Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Συντονιστής Διευθυντής της 6ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία», κατά τον σύντομο χαιρετισμό του. «Ευθύνεται για το 13% των νοσηλειών ενώ το 56% αυτών που πάσχουν δεν το γνωρίζουν. Αντίστοιχα περισσότερα από 500.000 άτομα στη χώρα μας πάσχουν από Άσθμα ενώ 250.000 παγκοσμίως κάθε χρόνο πεθαίνουν από άσθμα». 

«Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες η “συμβολή” της ΧΑΠ στις δαπάνες Υγείας για τα αναπνευστικά νοσήματα στην Ευρώπη ανέρχεται στο 56% και το ετήσιο κόστος αγγίζει τα 38,6 δις. Ευρώ. Στην Ελλάδα κάθε ασθενής με ΧΑΠ κοστίζει 5.600 ευρώ ετησίως» όπως τόνισε ο κ. Γεώργιος Χειλάς, ταμίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και συντονιστής της ομάδας εργασίας ΧΑΠ. 

«Στη χώρα μας», τόνισε ο Γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, «10,6% του πληθυσμού πάσχει από ΧΑΠ και 9% από άσθμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι για το 95% των περιπτώσεων και πλέον των ασθενών με ΧΑΠ ευθύνεται το κάπνισμα. Στοιχείο ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς στη χώρα μας το 40% των Ελλήνων καπνίζουν όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες προηγμένες χώρες είναι σαφώς μικρότερο από το 20%». 

Διατυπώθηκε από τους τρεις ομιλητές η ανάγκη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου από την Πολιτεία σε όλη του την έκταση. 

Την εκστρατεία ενημέρωσης στηρίζουν ως Χρυσοί χορηγοί οι φαρμακευτικές εταιρείες: (με αλφαβητική σειρά) 

Astra Zeneca, Boehringer Ingelheim, Chiesi, ELPEN, GlaxoSmithKline, Menarini. 

http://prosexetapnevmoniasou.gr/ 

https://www.facebook.com/proseksetapnevmoniasou/