Προσφυγή στο ΣτΕ για τον αντικαπνιστικό νόμο από το Σωματείο Εστίασης και Διασκέδασης

18-10-2019

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το νέο αντικαπνιστικό νόμο σχεδιάζει να καταθέσει το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης, λίγες ημέρες μετά την υιοθέτηση του αντικαπνιστικού νόμου στη Βουλή.

Το Σωματείο που αριθμεί περί τα 35.000 μέλη ζητά ουσιαστικά μερική εφαρμογή του νόμου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα εξαίρεση από το νόμο συγκεκριμένων χώρων όπως τα καφέ, τα μπαρ και τα αργιλάδικα.

Όπως αναφέρει, η καθολική εφαρμογή του νόμου πρέπει να αφορά τα εστιατόρια και όχι συγκεκριμένες επιχειρήσεις. «Ζητάμε εξαίρεση κάποιων χώρων από την ολική απαγόρευση, συγκεκριμένων χώρων που θα δηλωθούν και θα πληρούν τις προδιαγραφές, ώστε να μπορούν οι πελάτες μας καπνιστές να απολαύσουν και αυτοί τις υπηρεσίες μας. Δεν γίνεται σε εμάς που ανοίξαμε επιχειρήσεις πριν από 10-15 χρόνια να αλλάζουν τόσο δραματικά οι όροι εργασίας και να μην αποζημιωθούμε», αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Και σημειώνουν «δεν μπορεί ένας επιχειρηματίας να δώσει 200.000-300.000 ευρώ για να κάνει μια επιχείρηση και τελικά επιχειρήσεις που είναι ‘παίρνω και φεύγω’ το προϊόν να συνεχίσουν να δουλεύουν κι εμείς να κλείσουμε. Υπάρχουν καταναλωτές καπνιστές, οι οποίοι δεν πρόκειται να κόψουν το τσιγάρο επειδή δεν τους αφήνουν στο δικό μας χώρο να καπνίζουν, απλά δεν θα τον επισκεφτούν. Οι επιχειρηματίες θα κλείσουν;».

Υποστηρίζουν δε ότι ο κύκλος εργασιών διευρύνεται από καπνιστές. «Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα, η κατανάλωση στα δικά μας τα μαγαζιά γίνεται συνήθως από τους καπνιστές πελάτες μας. Εμάς ποιος θα μας αποζημιώσει; Τα αργιλάδικα που πήραν άδειες από τους δήμους συγκεκριμένα να λειτουργούν με αυτό το προϊόν τι θα κάνουν;» διερωτούντα