Προσλήψεις νέων στελεχών στον ΟΚΑΝΑ

26-12-2016

 

Στη πρόσληψη νέων στελεχών προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ που κινδυνεύουν να διακοπούν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Μιχάλης Κατρίνης. Πρόκειται για προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και λήγει η διάρκεια τους. 

Ο κ. Κατρίνης – σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό – εξήγησε ότι είναι «συμβατική υποχρέωση του Οργανισμού να συνεχίσει τη λειτουργία των δομών». Ενδεικτικά ανέφερε ότι ήδη στα προγράμματα των φυλακών στην Πάτρα, στον Άγιο Στέφανο και στον Κορυδαλλό με αποφάσεις του συμβουλίου έχει προβλεφθεί η πρόσληψη νέων στελεχών. 

«Κάτι ανάλογο θα γίνει και για τα προγράμματα της Θεσσαλονίκης» είπε ο κ. Κατρίνης διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «επειδή όλες οι νέες προσλήψεις του ΟΚΑΝΑ όπως και όλων των φορέων της υγείας υπόκεινται στην έγκριση μιας πράξης υπουργικού συμβουλίου και το ζήτημα είναι καθαρά νομικό, δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε προσλήψεις χωρίς να έχουμε πράξεις υπουργικού συμβουλίου. Γι αυτό και υπάρχει αυτό το μπλοκάρισμα της ανανέωσης του προσωπικού». 

Δεσμεύτηκε πάντως ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες «τόσο στις φυλακές του Κορυδαλλού όσο και στις φυλακές του Αγ.  Στεφάνου  αλλά και για το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, προσωρινά να στελεχωθούν οι υπηρεσίες με προσωπικό μόνιμο του Οργανισμού που υπηρετεί, μέχρις ότου διευθετηθεί αυτή η νομική εκκρεμότητα». 

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ υποστήριξε ότι «τα προγράμματα λειτουργούν κανονικά με προσωπικό του Οργανισμού σαν μια προσωρινή λύση μέχρι να λυθεί αυτή η νομική εμπλοκή. Απόφαση του Οργανισμού είναι να συνεχιστούν αυτές οι υπηρεσίες , να στελεχωθούν με το ανάλογο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό».   

Ειδικά για το πρόγραμμα street work Θεσσαλονίκης ο κ. Κατρίνης ανέφερε ότι «θεραπευτές και έμπειρα στελέχη του Οργανισμού και βεβαίως και άνθρωποι οι οποίοι προσλήφθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος ΕΣΠΑ βγαίνουν στον δρόμο συναντούν χρήστες, ενημερώνουν έγκαιρα υπεύθυνα, τους κατευθύνουν ώστε να ζητήσουν μια θεραπευτική λύση μέσα από τις μονάδες του Οργανισμού. Έχει μεγάλη αξία ότι οι δομές συνεχίζουν να λειτουργούν». 

Ο ΟΚΑΝΑ – σημείωσε- ξεκινάει μια δύσκολη δουλειά η οποία είναι από το να βρει χρήστες στο δρόμο, ανθρώπους οι οποίοι πέρα από την χρόνια χρήση μπορεί να είναι και φορείς  ηπατίτιδας B, C, του ιού HIV, καταλαβαίνετε τους κινδύνους και για την δημόσια υγεία που εγκυμονεί αυτό. «Ο ρόλος ο δικός μας είναι να ενημερώνουμε, να κατευθύνουμε τους εξαρτημένους προς τα προγράμματά μας,  η πολιτική μείωσης βλάβης και θεραπείας  είναι η βασική φιλοσοφία του ΟΚΑΝΑ», τόνισε.