Προσωπικός γιατρός: Έρχεται η τρίτη φάση για τη προσέλκυση ιδιωτών στο θεσμό – Δυνατότητα και σε μη συμβεβλημένους

28-10-2022

Στην τρίτη φάση εισέρχεται ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού για την προσέλκυση επιπλέον γιατρών. Στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, η κάλυψη του πληθυσμού είναι γύρω στο 52%-53%, με το υπουργείο Υγείας να προχωρά σε συμφωνία με τους Ιατρικούς Συλλόγους σε μία σειρά προτάσεων που έχουν καταθέσει προκειμένου να βελτιωθεί η προσέλευση.

Την ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα αναμένεται συνάντηση με τους Ιατρικούς Συλλόγους για την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Αυτή αφορά με ένα δικαίωμα που έχουν ζητήσει γιατροί – οι οποίοι δεν εντάσσονται με τη μορφή που πληρώνει το κράτος αλλά έχουν δική τους ιδιωτική πελατεία που θέλουν να παραμείνει- να μπορούν να κάνουν χρήση και οι ιδιώτες. Θα ανακοινωθούν δηλαδή νέα κίνητρα – που οι ίδιοι οι γιατροί και οι σύλλογοι εκτιμούν ότι είναι επαρκή – για να ενταχθούν περισσότεροι γιατροί στον θεσμό.

Πρόκειται για την τρίτη φάση στην προσέλκυση παραπάνω ιδιωτών. Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη του έτους – που είναι και η πιλοτική εφαρμογή του θεσμού- θα ενταχθούν ακόμη 700 με 800 γιατροί. Και η κάλυψη του πληθυσμού θα φτάσει γύρω στο 70%. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, 4,5 εκατομμύρια πληθυσμός έχει εγγραφεί σε 3.500 πλέον προσωπικούς γιατρούς. Και ήδη έχουν κλειστεί 1.100.000 ραντεβού. Συνολικά ο θεσμός για να είναι στην πλήρη λειτουργία απαιτρεί περίπου 5.000 γιατρούς.

Μέχρι τον Δεκέμβριο, το τέλος του έτους, είναι πιλοτικός ο θεσμός και θα λειτουργεί από 1/1/23 κανονικά και σε πλήρη λειτουργία. Το υπουργείο Υγείας – μετά και τις παρεμβάσεις – εκτιμά ότι από τα μέσα Νοεμβρίου θα αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών στο σύστημα, πιο μαζικά, και θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος του υπουργείου υγείας είναι η «μεταφορά» για πρώτη φορά της περίθαλψης από το νοσοκομείο στο γιατρό δωρεάν, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες πρόληψης, συνθήκες πρωτοβάθμιας και να μην «πνίγονται» τα νοσοκομεία με κόσμο που δεν ξέρει που να πάει και πηγαίνει στα εξωτερικά ιατρεία και περιμένει.