Η προσωπικότητα καθορίζεται από την δομή του εγκεφάλου

26-01-2017

Φαίνεται πως οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές εγκεφαλικές δομές ανάλογα με τον τύπο της προσωπικότητάς τους. Αυτό τουλάχιστον δείχνει νέα διεθνής έρευνα. Τι σημαίνει αυτό; Πως η δομή του εγκεφάλου καθορίζει την προσωπικότητα μας.

Ερευνητές από τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολίτείες και την Ιταλία, με επικεφαλής τον Δρ Λούκα Πασαμόντι του Τμήματος Κλινικών Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου του Cambridge στη Βρετανία, μελέτησαν τον φλοιό του εγκεφάλου πάνω από 500 ατόμων. Τα άτομα αυτά ήταν ηλικίας από 22 έως 36 ετών και δεν είχαν ιστορικό νευροψυχικών διαταραχών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονική επιθεώρηση Social Cognitive and Affective Neuroscience. Έδειξαν πως η εγκεφαλική δομή καθενός σχετίζεται με την προσωπικότητά του.

Οι πέντε τύποι προσωπικότητας βασίζονται στα 5 εξής στοιχεία:
Νευρωτισμό
Εξωστρέφεια
Ανοικτή αντίληψη
Δεκτικότητα (αλτρουισμός)
Ευσυνειδησία (αυτοπειθαρχία).

Οι ειδικοί συνέδεσαν τους πέντε αυτούς τύπους προσωπικότητας με ένα διακριτό προφίλ του φλοιού του εγκεφάλου.

Όπως φάνηκε οι νευρωτικοί άνθρωποι, που έχουν μεγαλύτερη τάση για εμφάνιση νευροψυχικών διαταραχών, διαθέτουν φλοιό διπλωμένο σε μικρότερη έκταση και με μεγαλύτερο πάχος. Αντίθετα, οι άνθρωποι με ανοικτή προσωπικότητα, που ρέπουν στην περιέργεια, στη δημιουργικότητα και στην καινοτομία, έχουν το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή πιο λεπτό εγκεφαλικό φλοιό, απλωμένο σε μεγαλύτερη έκταση.

Όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν, ο νευρωτισμός τείνει να υποχωρεί. Έτσι ελέγχουν καλύτερα τα συναισθήματά τους, και αντίθετα ενισχύονται άλλες διαστάσεις της προσωπικότητάς τους. Στοιχεία όπως η δεκτικότητα και η ευσυνειδησία, καθώς γίνονται πιο υπεύθυνοι και λιγότερο ανταγωνιστικοί.

«Η μελέτη μας στηρίζει την άποψη ότι, σε ένα βαθμό τουλάχιστον, η προσωπικότητα σχετίζεται με την ωρίμανση του εγκεφάλου, μια αναπτυξιακή διαδικασία που επηρεάζεται έντονα και από γενετικούς παράγοντες» σχολιάζει η Δρ Ρομπέρτα Ριτσέλι.

«Φυσικά, διαμορφωνόμαστε συνεχώς από τις εμπειρίες μας και το περιβάλλον. Όμως, το γεγονός ότι βλέπουμε ξεκάθαρες διαφορές στη δομή του εγκεφάλου, οι οποίες συνδέονται με τις διαφορές της προσωπικότητας, δείχνει ότι σχεδόν σίγουρα εμπλέκεται και ένας γενετικός παράγοντας», ανέφερε ο καθηγητής Νικόλα Τόσκι του Πανεπιστημίου «Τορ Βεργκάτα» της Ρώμης.

Να σημειωθεί ότι, οι ίδιοι ερευνητές σε προηγούμενη μελέτη είχαν διαπιστώσει ότι οι εγκέφαλοι των εφήβων με σοβαρά προβλήματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς διαφέρουν σημαντικά από τους υπολοίπους συνομηλίκους τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ο εγκέφαλος διευκολύνει το ψέμα
Έτσι γεννά ο εγκέφαλος νέα κύτταρα