Προσπάθεια Μακρή για ενεργοποίηση του αντικαπνιστικού νόμου

26-12-2016

«Σαφάρι» ελέγχων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Όπως είπε, την Τετάρτη, η αρμόδια υφυπουργός Υγείας κ. Ζέττα Μακρή, μεικτά κλιμάκια του υπουργείου Υγείας και Δημόσιας Τάξης προχωρούν άμεσα σε εντατικούς ελέγχους «αλλά με καλή συνεργασία με τους επαγγελματίες».

Πιο αναλυτικά, η κ. Μακρή εξέδωσε εγκύκλιο που αφορά στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Στην εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, προβλέπονται οδηγίες για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου καθώς και για την μεταφορά, την αποθήκευση και την προμήθεια προϊόντων. «Έχει δοθεί και η εντολή να γίνονται οι έλεγχοι με αυστηρότητα και προσοχή αλλά και με καλή συνεργασία με τους επαγγελματίες», ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός.

Σύμφωνα με την κ. Μακρή, τους ελέγχους αυτούς τους κάνουν οι επόπτες δημόσιας υγείας μέσω των αρμοδίων Περιφερειών όπως ορίζει ο νόμος. Επειδή όμως τα κλιμάκια αυτά δεν επαρκούν, πρόσθεσε, «έχω συνεννοηθεί με τον Υπουργό και εν συνεχεία με το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης ευθύς ως μεταφερθούν οι αρμοδιότητες των δημοτικών αστυνομικών στους αστυνομικούς, θα καταρτίσουμε και μεικτά κλιμάκια».

Αναφορικά με τα πρόστιμα, η κ. Μακρή είπε πως για τους παραβάτες καπνιστές ανέρχονται σε 500 ευρώ «αλλά υπάρχουν και τα τέλη στα καταστήματα τα οποία διατηρούν χώρους καπνιζόντων τα οποία είναι 200 ευρώ ανά τετραγωνικό, ανάλογα με τις ημέρες που λειτουργούν». Διευκρίνισε πάντως ότι «με απασχόλησε η εφαρμογή του νόμου και δευτερευόντως το οικονομικό. Δηλαδή η προαγωγή της δημόσιας υγείας είναι ο στόχος για τον οποίο έχει εκδοθεί η εγκύκλιος αυτή και δεν είναι αμιγώς οικονομικό θέμα για εμάς τουλάχιστον».