Προστασία πρόωρων βρεφών από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό

26-12-2016

Πολλά είναι τα παράπονα και μεγάλη η αγωνία των γονέων σχετικά με την προστασία των πρόωρων βρεφών  τους από τον Αναπνευστικό Συγκυτιακό Ιό (Respiratory Syncytial Virus – RSV). Ο ιός προκαλεί λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού σε ειδικούς πληθυσμούς όπως τα παιδιά, τα ηλικιωμένα άτομα και σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, ενώ  ειδικά για τα βρέφη ο RSV είναι το σημαντικότερο παθογόνο του κατώτερου αναπνευστικού στη βρεφική και πρώιμη παιδική ηλικία. Σύμφωνα δε με διεθνή επιδημιολογικά στοιχεία, οι λοιμώξεις του RSV αποτελούν το συνηθέστερο ιογενές αίτιο σοβαρής λοίμωξης σε νεογνά μικρότερα του ενός έτους. Ιδιαίτερα στα πρόωρα βρέφη (με ηλικία κύησης μικρότερη των 35 εβδομάδων) και στα μωρά με συγγενείς καρδιοπάθειες, ο ιός μπορεί να προκαλέσει  σοβαρή λοίμωξη που να απαιτεί την εισαγωγή του στο νοσοκομείο ή ακόμη και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Δυστυχώς όμως αρκετοί παιδίατροι των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα εκτός Αθηνών, δεν αξιοποιούν τις σύγχρονες μεθόδους πρόληψης και προφύλαξης του πρόωρου βρέφους, ακόμα και με προσκόμιση γνωμάτευσης από Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ). Εδώ και περίπου 10 έτη υπάρχει μοναδική και αναντικατάστατη θεραπευτική αγωγή για την προφύλαξη των πρόωρων βρεφών που χορηγείται μόνο κατά τους μήνες που ο ιός παρουσιάζει έξαρση.  Πολλές είναι οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί από τις ΜΕΝΝ και από παράπονα γονέων λόγω της άρνησης των παιδιάτρων να χορηγήσουν τη μηνιαία προφυλακτική αγωγή, επικαλούμενοι άγνοια, στέλνοντάς τους πίσω στις ΜΕΝΝ απ’ όπου τους δόθηκε η γνωμάτευση. Ως αποτέλεσμα, οι γονείς, ιδιαίτερα εκείνοι που ζούν εκτός Αθηνών, αναγκάζονται να ταξιδέψουν ως την Αθήνα, ακόμα και με δύσκολες καιρικές συνθήκες όπως έγινε σε περιστατικό όπου παιδίατρος ασφαλιστικού ταμείου και Κέντρου εμβολιασμού, δεν αναλάμβαναν την χορήγηση.

 Παρόμοια παραδείγματα πλημμελούς ενημέρωσης έχουν επίσης σημειωθεί, όπου παρατηρήθηκαν περιπτώσεις λανθασμένης  δοσολόγησης της προφυλακτικής αγωγής σε δίδυμα όπου το ταμείο για λόγους οικονομίας, ενέκρινε μια συσκευασία και για τα δύο πρόωρα. Στην επίσκεψη, ο παιδίατρος χορήγησε τη συνολική ποσότητα στο ένα μωρό υπερδοσολογώντας,  ενώ παράλληλα άφησε το άλλο μωρό  ακάλυπτο. Σε ανάλογο περιστατικό με δίδυμα,  όπου το ένα είχε πάρει εξιτήριο από τη ΜΕΝΝ ενώ το άλλο νοσηλευόταν ακόμα, το ταμείο ενέκρινε μια συσκευασία και για τα δυο. Έτσι χορηγώντας τη μισή συσκευασία στο μωρό που ήταν εκτός μονάδας, ο γονέας έπρεπε να προλάβει μέσα σε λίγη ώρα να φτάσει στο νοσοκομείο  για να χορηγηθεί η υπόλοιπη ποσότητα στο νεογνό αδελφάκι.

 Ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα  με τα σταγονίδια του βήχα ή του φταρνίσματος. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης είναι με την επαφή των χεριών που μεταφέρουν τα μολυσμένα σταγονίδια  στα μάτια και τη μύτη του βρέφους. Ο ιός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και παραμένει ζωντανός έως και 6 ώρες σε σκληρές, μη πορώδεις επιφάνειες, 20 λεπτά στο δέρμα και 30-45 λεπτά στα ρούχα και στο χαρτί. Συνεπώς ειδικά τους μήνες έξαρσης του ιού (Νοέμβριος – Απρίλιος) καλό είναι να λαμβάνονται κάποια μέτρα προστασίας  όπως τακτικό πλύσιμο των χεριών πριν από κάθε επαφή με το νεογέννητο βρέφος, η χρήση ειδικής μάσκας όταν είμαστε κρυολογημένοι και η αποφυγή συγκέντρωσης πολλών ατόμων στον χώρο όπου βρίσκεται το βρέφος.