Προστάτης: Από ποια ηλικία και μετά πρέπει να κάνεις συχνές εξετάσεις

άνδρας έχει πάει στον γιατρό επειδή τον ενοχλεί ο προστάτης του
23-11-2021

Μπορεί να φαίνεται παράξενο. Κι όμως. Υπάρχουν άνδρες που δεν γνωρίζουν καν που βρίσκεται ο προστάτης. Ούτε ποια είναι η λειτουργία του. Ακόμα περισσότεροι πιστεύουν πως τα προβλήματά του θα τους απασχολήσουν αργά στη ζωή τους, μετά τα 60-70 έτη.

Οι επιστήμονες μιας νέας έρευνας μελετούν το ενδεχόμενο όφελος από την επιμήκυνση του διαστήματος ανάμεσα στα τεστ PSA για τον έλεγχο του προστάτη. Τελικά κάθε πότε πρέπει να γίνεται αυτή η εξέταση;

Τι είναι ο προστάτης και ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που υπάρχει μόνο στους άνδρες, με σχήμα και μέγεθος κάστανου. Πήρε το όνομά του από τον Ηρόφιλο. Έναν Έλληνα γιατρό της Αλεξάνδρειας του 3ου π.X. αιώνα, επειδή «προΐσταται». Δηλαδή, είναι μπροστά από την ουροδόχο κύστη, περιβάλλοντας την αρχική μοίρα της ουρήθρας.

Ειδικοί δημοσίευσαν μια νέα μελέτη στο έντυπο JNCI. Και αναδεικνύει σημαντικά οφέλη για τους άνδρες από την επιμήκυνση του χρόνου ανάμεσα στις εξετάσεις για καρκίνο του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου στους άνδρες. Επηρεάζει έναν στους επτά κάποια στιγμή της ζωής του. Το αιματολογικό τεστ για την ανίχνευση του προστατικού αντιγόνου (PSA) χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τον έλεγχο των ανδρών για καρκίνο του προστάτη. Κι αυτό επειδή τα επίπεδα του PSA στο αίμα μπορεί να είναι υψηλότερα στους άνδρες που πάσχουν από τη νόσο.

Οι τιμές του PSA όμως μπορεί να είναι υψηλότερες και σε άλλες παθήσεις που επηρεάζουν τον προστάτη. Για παράδειγμα υπερπλασία ή η μόλυνση του προστάτη. Ακόμα και ορισμένες ιατρικές διαδικασίες και φαρμακευτικές αγωγές. Δεδομένων των παραγόντων αυτών, οι έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα τέτοιων ελέγχων στον εντοπισμό και τη θεραπεία ανδρών με καρκίνο του προστάτη δεν έχουν καταλήξει ως τώρα σε οριστικά συμπεράσματα.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουν οι εξετάσεις οι άντρες

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα PSA (<1.0 ng/mL) σε ηλικίες από τα 44 έως τα 60 έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στο μέλλον. Η μελέτη των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διερεύνησε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των στρατηγικών ελέγχου που έχουν να κάνουν με την επιμήκυνση του χρόνου ανάμεσα στις εξετάσεις PSA όταν η τιμή είναι κάτω από 1.0 ng/mL στην ηλικίες 45 ή 50. Ή ακόμα και τη διακοπή των ελέγχων όταν το PSA στην ηλικία των 60 ετών είναι χαμηλότερο από 1.0 ng/mL.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές στατιστικής μοντελοποίησης, οι ερευνητές προέβλεψαν τα συν και τα πλην των στρωματοποιημένων με βάση το PSA στρατηγικών ελέγχου ενάντια στον παραδοσιακό συνιστώμενο έλεγχο για άνδρες ηλικίας από 45 έως 69 ετών κάθε δύο χρόνια. Εκτίμησαν τα πλεονεκτήματα με βάση τις ζωές που σώθηκαν και τον χρόνο ζωής που αυξήθηκε. Τα μειονεκτήματα με βάση τις εξετάσεις και τις περιπτώσεις υπερδιάγνωσης.

Τα μοντέλα προέβλεψαν ότι ο έλεγχος 10.000 ανδρών 45-69 ετών κάθε δύο χρόνια θα απαιτούσε περισσότερες από 110.000 εξετάσεις. Και θα είχε ως αποτέλεσμα έως και 348 περιπτώσεις υπερδιάγνωσης. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η επιμήκυνση του χρόνου ελέγχου από τα δύο στα οκτώ χρόνια θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των υπερδιαγνώσεων κατά 5-24% και τη μείωση στις ζωές που σώζονται μόνο κατά 3,1-3,8%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Προστάτης: 5 βήματα για να είναι πιο υγιής