Πρόσθετα μέτρα: τί ισχύει για σχολεία και φροντιστήρια, πότε κλείνουν τα καταστήματα

08-02-2021

Νέα δεδομένα στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων σε αρκετές περιοχές της επικράτειας, έφεραν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα. Ειδικότερα, από σήμερα κανονικά λειτουργούν τα σχολεία στις περιοχές που δεν έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο. Για τις υπόλοιπες περιοχές, τα σχολεία θα λειτουργήσουν διαφορετικά.

Πιο αναλυτικά, εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων ισχύει για τις  δημοτικές ενότητες Πατρέων, Χαλκιδέων, Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία – δημοτικά και εξ αποστάσεως για γυμνάσια – λύκεια, ισχύει σε Θήρα και Μύκονο.

Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία – δημοτικά – γυμνάσια και εξ αποστάσεως εκπαίδευση για λύκεια, ισχύει σε: Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Λέσβο, Ανδραβίδα-Κυλλήνη, Ζάκυνθο, Τέμποι, Πύδνα-Κολινδρού, Ρέθυμνο, Δίρφυ –Μεσσαπίων, Τανάγρα, Εορδαία, Θήβα και Σπάρτη.

Επιπλέον, δια ζώσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών και Κέντρα Δια Βίου Μάθησης θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως λειτουργία.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι σχολικές μονάδες – έχουν ξεπεράσει τις 330 – που κλείνουν εξαιτίας κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Τα νέα μέτρα

Σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική η κυκλοφορία επιτρέπεται τα Σαββατοκύριακα μέχρι τις 18:00. Τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με click away σε όλη την χώρα. Κομμωτήρια, κουρεία, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, ΟΠΑΠ και ΚΤΕΟ, λειτουργούν Δευτέρα – Παρασκευή από τις 7:00 έως τις 20:00. Το Σάββατο παραμένουν όλα κλειστά, εκτός από καταστήματα τροφίμων, βενζινάδικα και φαρμακεία και μόνο από τις 7:00 μέχρι τις 17:00. Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο με αποστολή SMS. Η λειτουργία των λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα.

Απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομών. Εξαιρούνται όσοι μετακινούνται α) από και προς την εργασία τους, β) για λόγους υγείας, γ) για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, δ) για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.