Πρωτοποριακό πρόγραμμα για τις μητέρες στη μονάδα απεξάρτησης “18 ΑΝΩ”

26-12-2016

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εφαρμόζεται στη μονάδα απεξάρτησης 18 ΑΝΩ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, στα τμήματα γυναικών- μητέρων, το οποίο περιλαμβάνει αθλητικές δραστηριότητες και παραδοσιακό χορό, με στόχο τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των θερεπευομένων. Βασικοί συνεργάτες του προγράμματος είναι οι γυμναστές Δώρα Παπαδοπούλου και Βαγγέλης Κουτσογιάννης.

Το πρόγραμμα άθλησης χωρίζεται σε δύο μέρη: α) στο κλειστό τμήμα ψυχολογικής απεξάρτησης β) στο ανοιχτό τμήμα κοινωνικής επανένταξης, το οποίο αφορά τις θεραπευόμενες που έχουν παραμείνει στο ξενώνα για εννέα περίπου μήνες χωρίς επαφή με τη κοινότητα. Σε όλη αυτή τη προσπάθεια συμμετέχουν και τα παιδιά των θερεπευομένων, τα οποία μένουν μαζί τους στο ξενώνα – εφ’ όσον είναι μέχρι την ηλικία των πέντε ετών – πιστοποιώντας έτσι την άποψη ότι η εξάρτηση δεν συνεπάγεται και καταστροφή του γονεϊκού ρόλου, ενώ παράλληλα ενισχύεται η προσπάθεια για την υγιή μετάβαση των ατόμων στο κοινωνικό σύνολο.

Οι αθλητικές δραστηριότητες στο πρώτο τμήμα περιλαμβάνουν ασκήσεις βελτίωσης της φυσικής κατάστασης, ρυθμική, παραδοσιακό χορό, γιόγκα. Στο τμήμα της επανένταξης οι ασκήσεις εμπλουτίζονται με εναλλακτικές μορφές άσκησης, οι οποίες πραγματοποιούνται στη φύση έτσι ώστε να αποκομίσουν οι ασκούμενες και τα ευεργετικά οφέλη που τους παρέχει αυτός ο τρόπος άσκησης, όπως πεζοπορία, ιππασία, κολύμπι στη θάλασσα. Τα αποτελέσματα που δημιουργούνται μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι πολύτιμα καθώς συνεισφέρουν σημαντικά στη σωματική και ψυχική υγεία των θεραπευόμενων:  να αγαπήσουν τελικά τον εαυτό τους και κυρίως το σώμα τους, το οποίο κακοποιούσαν και έβλαψαν και οι ίδιες, αλλά και για να γίνει η ζωή τους μέσα στο ξενώνα, όσο αυτό είναι δυνατόν, πιο ευχάριστη.

Αυτό το πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων και παραδοσιακού χορού αποτελεί σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας του ξενώνα, καθώς η γυμναστική θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας απεξάρτησης από ουσίες.

Η αξιέπαινη επιστημονικά καταρτισμένη και πρωτοποριακή εργασία των γυμναστών Δώρα Παπαδοπούλου και Βαγγέλη Κουτσογιάννη παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής στην Κομοτηνή 21 Μαΐου 2016, ενώ έχει κυκλοφορήσει και σχετικό λεύκωμα με τίτλο «Γυμναστική και Εξαρτημένη Γυναίκα – Μητέρα στο 18 ΑΝΩ», το οποίο περιγράφει πλήρως την λειτουργία του προγράμματος.