Πρωτοσέλιδο στη Quardian οι ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας. Τι λέει στο Healthview ο Πρόεδρος του ΠΦΣ Θεόδωρος Αμπατζόγλου

Φάρμακα
26-12-2016

Μπορεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Μάριος Σαλμάς να θριαμβολογεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τις μειώσεις που έχει καταφέρει να πετύχει στις τιμές των φαρμάκων αυτό όμως που φαίνεται να διαφεύγει του οπτικού του πεδίου είναι η «ουρά», που όπως ως γνωστό «ο γάιδαρος την έχει πίσω». Γιατί οι παρενέργειες αυτών των μειώσεων είναι οι σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα που γίνονται σήμερα πρώτη είδηση στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Guardian. Και μπορεί ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος με κατεπείγουσες διατάξεις που αφορούν ρυθμίσεις και συμψηφισμούς χρεών και οφειλών ΕΟΠΥΥ-Φαρμακευτικών εταιρειών να προσπαθεί να εμποδίσει την έξοδο μεγάλων επιχειρήσεων από την αγορά φαίνεται όμως ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και συνεχώς χειροτερεύει. Κάποιοι μάλιστα θεσμικοί παράγοντες του χώρου περιγράφουν την κατάσταση με την έκφραση «η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε»

Η Quardian κάνοντας λόγο για ανθρωπιστική κρίση της Ελλάδας λόγω των συνεχών μειώσεων στις δαπάνες υγείας και των φαρμάκων ειδικότερα αναφέρει πως αρκετοί πολίτες, στερούνται της θεραπείας τους επειδή το ελληνικό κράτος οφείλει πολλά χρήματα στις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες είναι έτοιμες να αποσύρουν φάρμακα από την ελληνική αγορά. Εν συνεχεία περιγράφει περιστατικά πολιτών που παίρνουν με τη σειρά τα φαρμακεία για να βρουν τα φάρμακα τους χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η ίδια κατάσταση επικρατεί λέει το δημοσίευμα και στα νοσοκομεία καθώς ούτε εκείνα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του κόσμου. Επιπλέον η βρετανική εφημερίδα δεν παραλείπει να κάνει αναφορά και στο γεγονός ότι ο ελβετικός Ερυθρός Σταυρός σταμάτησε την παροχή αίματος προς την Ελλάδα, λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών. Κλείνοντας η βρετανική Guardian αναφέρει πως ο ερχόμενος μήνας είναι αποφασιστικός για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα διότι αυτές τις μέρες επισκέπτεται τη χώρα κλιμάκιο της τρόικας με στόχο την περαιτέρω εξοικονόμηση δαπανών.

Σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας Quardian ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου μιλώντας στο «healthview» είπε: «Πράγματι ο κόσμος ταλαιπωρείται αλλά και οι φαρμακοποιοί από μία σειρά ελλείψεων σε αναντικατάστατα φάρμακα αλλά και σε καθημερινά φάρμακα. Αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους:Πρώτον οι εταιρείες παραδίδουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων από τις αναγκαίες σε μία προσπάθεια έκθεσης σε μικρότερο κίνδυνο χρέους. Για παράδειγμα τους ζητάμε 10 σκευάσματα για ένα φάρμακο και μας στέλνουν. Δεύτερον γιατί λόγω της χαμηλής τιμής στην Ελλάδα, προτιμούν να το δώσουν αλλού. Τρίτον δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά η οποία κατά συνέπεια δεν επιτρέπει την αποθεματοποίηση φαρμάκων. Συνεπώς δημιουργείται αμέσως πρόβλημα έλλειψης. Γίνονται όμως προσπάθειες απ όλους τους αρμόδιους φορείς να αντιμετωπιστεί το θέμα. Για μένα πρέπει να γίνει μία οργανωμένη συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των πλευρών ώστε να μπει μία τάξη στον τομέα των φαρμάκων».