Πρόβλεψη: 80% θα αυξηθεί η παχυσαρκία μέχρι το 2025

26-12-2016

Την Κυριακή που μας πέρασε, στις 11 Οκτώβρη, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας. Και μπορεί το τελευταίο καιρό οι «Παγκόσμιες Ημέρες» να είναι της μόδας, όμως αυτή η συγκεκριμένη έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί αφορά μία κατάσταση που αγγίζει εν έτη 2014 περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια κατοίκους αυτής της γης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά την Παχυσαρκίας, η Παγκόσμια Ομοσπονδία για την Παχυσαρκία (World Obesity Federation), εξέδωσε μία αναφορά στην οποία συμπεριλαμβάνονταν οι προβλέψεις για τα επίπεδα υπέρβαρου (Δείκτης Μάζας Σώματος, ΔΜΣ> 24.9), παχύσαρκου (ΔΜΣ> 24.9) και σοβαρά παχύσαρκου (ΔΜΣ> 34.9) σε 10 χρόνια από σήμερα, δηλαδή το 2025.

Μπορείτε να βρείτε το slide show με τα σημαντικότερα σημεία της αναφοράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Παχυσαρκία εδώ.

Τα νούμερα των προβλέψεων είναι σοκαριστικά:

  • Ο αριθμός των ενηλίκων με επιπλέον κιλά αναμένεται να αυξηθεί κατά 35% μέσα σε 10 χρόνια.
  • Ο αριθμός των σοβαρά παχύσαρκων προβλέπεται να αγγίξει τα 177 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση 80% σε σχέση με σήμερα.
 

 

Ποιοί είναι όμως οι παράγοντες που εκτιμούν πως θα επηρεάσουν περισσότερο από όλους τα επίπεδα παχυσαρκίας τα επόμενα χρόνια:

  • Η αυξανόμενη κατανάλωση αναψυκτικών, η οποία έχει ήδη θα αυξηθεί κατά 33% μέσα σε μία δεκαετία.
  • Η αστικοποίηση, καθώς 1 στους 2 κατοίκους της γης ζει στο περιβάλλον της πόλης.
  • Η καθιστική ζωή, 1 στους 4 ενηλίκους δεν αθλείται επαρκώς.

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Παχυσαρκίας η επιδημία αυτή αγγίζει κάθε χώρα του κόσμου. Οι ιθύνοντες, οι κυβερνήσεις, οι νομοθέτες, όσοι ασχολούνται με την πολιτική της υγείας και η βιομηχανία τροφίμων δεν μπορεί να αγνοήσει τα στατιστικά στοιχεία και θα πρέπει να δράσει άμεσα. Το περιβάλλον στο οποίο ζει ο άνθρωπος θα πρέπει να αποτελέσει τον πρώτο στόχο, με την θέσπιση υγιεινών γευμάτων στα σχολεία, με την εκπαίδευση των παιδιών από μικρή ηλικία σε θέματα διατροφής, την προαγωγή της φυσικής δραστηριότητας στου χώρους εργασίας και την προσφορά υγιεινών γευμάτων στους εργαζομένους.

Παλαιότερα οι άνθρωποι πηγαίναν με τα πόδια στο περίπτερο για να αγοράσουν εφημερίδα. Σήμερα παίρνουν το αυτοκίνητό τους και αγοράζουν γλυκίσματα, σνακς και αναψυκτικά. Για να προλάβουμε την παχυσαρκία, άρα και τα νοσήματα της καρδιάς, το διαβήτη το Alzheimer’s και άλλα πολλά, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητά μας με γνώση και σοβαρότητα.

 

         Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

         Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

         Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

         ivipapai@gmail.com