Προβληματισμός για τους συνωστισμούς στα καταστήματα. Σκέψεις για περιορισμούς στα SMS. Τι ισχύει με τις μετακινήσεις

25-01-2021

«Πονοκέφαλο» σε λοιμωξιολόγους και κυβέρνηση προκαλούν οι εικόνες συνωστιμού το Σαββατοκύριακο σε εμπορικούς δρόμους και καταστήματα. Τα sms μετακίνησης έπεφταν «βροχή» με τους καταναλωτές να στέλνουν επαναλαμβανόμενα μηνύματα προκειμένουν να ξεπεράσουν το χρονικό όριο των 2 ωρών και την επέκταση του χρόνου.

SMS ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη στο «τραπέζι» βρίσκονται σενάρια για περαιτέρω έλεγχο του χρόνου που θα κάνουν τα ψώνια τους οι καταναλωτές, μέσω του e-katanalotis. Συγκεκριμένα, ο καταναλωτής θα μπαίνει στην σχετική ιστοσελίδα και θα κατεβάζει μία εφαρμογή στο κινητό του. Στη συνέχεια με ένα δικό του προσωπικό QR, θα μπορεί να κάνει τα ψώνια του. Ωστόσο, στο κινητό του θα εμφανίζεται ένα χρονόμετρο το οποίο θα μετρά αντίστροφα για δύο ώρες.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Από σήμερα πάντως είναι σε ισχύ τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών για τις μετακινήσεις με οχήματα. Σύμφωνα με αυτά, σε κάθε επιβατηγό όχημα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης) θα μπορούν να επιβαίνουν μέχρι και 2 επιβάτες εκτός του οδηγού. Το μέτρο αυτό ισχύει και για επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) οχήματα, καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα με οδηγό.

Η υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο σε δύο περιπτώσεις, εφόσον στο όχημα επιβαίνουν:

α) ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή

β) άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Σημειώνεται ότι μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα (4) άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του Διευθυντή του σχολείου.

ΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΙΣΧΥΟΥΝ

Τα μέτρα αφορούν από σήμερα στις 6 το πρωί έως και τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, στις 6 το πρωί. Μεταξύ άλλων, απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ισχύει η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις, η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.