Ψείρες: Μπορούν οι selfies να φέρουν έξαρση;

selfies ψείρες
03-07-2024
Τις ψείρες τις έχουμε συνδυάσει με την παιδική ηλικία. Κι όμως! Η συνήθεια των selfies σε παιδιά και εφήβους έχει φέρει έξαρση και στους ενήλικες.

Οι selfies «λειτουργούν ως σημαντική πηγή μετάδοσης», ανέφερε σε email του προς την Washington Post ο Federico Galassi, ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας Παρασίτων και Εντομοκτόνων στο Μπουένος Άιρες.

Έχουν αυξηθεί οι ψείρες;

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δεν είναι ξεκάθαρο. Όπως λένε οι ειδικοί, αυτό δεν υποστηρίζεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, από την επιστημονική βιβλιογραφία, αν και ανέκδοτες αναφορές υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι αλήθεια. Πάντως, κάποιες εξειδικευμένες κλινικές στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη λένε ότι η ζήτηση για τις υπηρεσίες τους έχει αυξηθεί.

Ψείρες: Η μεγάλη επιστροφή…

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πολλές χώρες μπορεί να βλέπουν απλώς μια επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα.

Τα κρούσματα ψειρών μειώθηκαν κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, όταν τα περισσότερα παιδιά δεν επιτρεπόταν να πάνε στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό ή να συμμετάσχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Μελέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αργεντινή, την Πολωνία και αλλού ανέφεραν ότι το φαινόμενο περιορίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά έχουν επιστρέψει στις τάξεις, ξανάρχισαν να συναντιούνται για παιχνίδι, να κάνουν αθλητισμό, τις δραστηριότητες που συνήθιζαν να κάνουν», λέει ο Albert Yan, παιδοδερματολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας, συμπληρώνοντας ότι δεν τον εκπλήσσει που και οι ψείρες επανήλθαν, όπως υποψιάζεται, σε πιο «κανονικά» επίπεδα.

Ο Ian Burgess, διευθυντής του Ιατρικού Εντομολογικού Κέντρου στο Κέιμπριτζ, είπε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως άνοδος, «αλλά είναι λίγο σαν τον κυματισμό του νερού που πάει πάνω-κάτω».

Ο Richard Pollack, εντομολόγος δημόσιας υγείας από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, που έχει ασχοληθεί με το θέμα της υπερδιάγνωσης των προσβολών από ψείρες, ανέφερε, από την πλευρά του, ότι από την έρευνα που έχει κάνει ο ίδιος φαίνεται πως η πλειονότητα των παιδιών που υποτίθεται ότι είχαν ψείρες δεν είχαν. Πολλά είχαν άλλα ζωύφια στα μαλλιά τους -αφίδες, μυρμήγκια, σκαθάρια- από το παιχνίδι έξω ή άλλους ενόχους, όπως πιτυρίδα, κατάλοιπα από σπρέι μαλλιών, ακόμα και… ψίχουλα από μπισκότα.

Ή, λένε άλλοι ειδικοί, μπορεί να αυξάνονται οι επισκέψεις σε κλινικές επειδή οι ψείρες έχουν αναπτύξει σε ορισμένες περιοχές αντοχή στα αντιφθειρικά που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στο σπίτι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Πως εξαφάνισε τις ψείρες στα παιδιά