Ψευδή ανάρτηση για κοριτσάκι που εμφάνισε όγκο μετά από εμβόλιο

26-12-2016

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για ανώνυμη ανάρτηση με ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τον παιδικό εμβολιασμό, ζητά με επιστολή της η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής. Όπως αναφέρει στην επιστολή, «είναι καθήκον όλων μας να συνδράμουμε στην προσπάθεια για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας μέσω της εμβολιαστικής εκστρατείας». 

Στη συνέχεια παραθέτει την ανώνυμη ανάρτηση, η οποία αναφέρεται στην περίπτωση ενός κοριτσιού το οποίο λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό του εμφάνισε όγκο, συνέπεια του εμβολίου. Σύμφωνα με τους παιδίατρους, « η αναρτημένη «ιστορία» είναι προϊόν μυθοπλασίας και συγκέντρωσης ανακριβών και μη επιστημονικών στοιχείων» και «αποτελεί  ad  hoc  περίπτωση του αδικήματος του άρθρου 191 του ΠΚ καθώς συνιστά διασπορά ψευδών ειδήσεων  ή φημών, ικανών να επιφέρουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες».

Όπως υπογραμμίζει η Ένωση, «η εν λόγω ανάρτηση πλήττει την εθνική προσπάθεια της Επιτροπής Εμβολιασμού για την ενημέρωση των γονέων ως προς τα οφέλη και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού»  και «υπονομεύει το αίσθημα εμπιστοσύνης των γονιών προς τους Παιδιάτρους, λειτουργούς υγείας, και τους εμβολιασμούς».