Ψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου για τα φάρμακα

26-12-2016

Εκρηκτικό ήταν το κλίμα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας για τα φάρμακα όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το ενημερωτωτικό site, ιεφιμεριδα. Ολα ξεκίνησαν όταν την τελευταία στιγμή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής ζήτησε να γίνει ξεχωριστή ψηφοφορία για κάθε ένα από τα πέντε άρθρα της τροπολογίας δεδομένου ότι το κόμμα του διαφωνεί μόνο με το άρθρο σε αυτό για την τιμολόγηση των φαρμάκων, ενώ συμφωνεί στα πρώτα τέσσερα που αφορούσαν τα νοσοκομεία της Περιφέρειας. Αυτή η στάση του ΣΥΡΙΖΑ θεωρήθηκε «κωλοτούμπα» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της τιμής των φαρμάκων.

Αρχισαν τα ουρλιαχτά μετά την «κωλοτούμπα»

Ωστόσο το αίτημα δεν έγινε δεκτό από τον αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου Γιάννη Τραγάκη, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον κανονισμό. Το αποτέλεσμα ήταν αν η ονομαστική ψηφοφορία να διεξαχθεί σε μία θυελλώδη ατμόσφαιρα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν κατά άρθρα λέγοντας «Ναι στο 1,2,3,4 και Οχι στο 5». Μάλιστα η ψηφοφορία διεξαγόταν μετ΄ εμποδίων, καθώς οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμαρτύρονταν μεσούσης της ανάγνωσης του καταλόγου των βουλευτών ότι επιχειρείται νόθευση της ψήφου τους, επειδή ψηφίζονται πακέτο τα πέντε άρθρα της τροπολογίας και όχι κατά άρθρο.

Υπενθυμίζεται πως υπέρ της τροπολογίας έχουν ταχθεί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ.

Εναντίον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Χρυσή Αυγή και οι ΑΝΕΛ αποχώρησαν, ενώ το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών».

Κυβερνητικοί βουλευτές: Σόου του ΣΥΡΙΖΑ για να καλύψει το λάθος στα φάρμακα

Από την πλευρά τους κυβερνητικοί βουλευτές ανέφεραν πως ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε αυτή την κίνηση να ψηφίζουν οι βουλευτές του κατά άρθρο προκειμένου να καλύψουν το λάθος στην τροπολογία για τα φάρμακα. Μάλιστα κάποιοι ανέφεραν χαρακτηριστικά πως δεν ήθελαν να πουν όχι στην τροπολογία ώστε να μπορούν να επισκεφθούν τις περιφέρειες τους έχοντας πει ναι στα άρθρα για τα περιφερειακά νοσοκομεία και όχι για τα φάρμακα. Μάλιστα οι βουλευτές άλλων κομμάτων ήταν εξοργισμένοι με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους κατηγορούσαν ότι ευτελίζουν το Κοινοβούλιο με την φασαρία που κάνουν.

Βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φώναζαν… βοήθεια στις παρεμβάσεις της Κωνσταντοπούλου

Οι φωνές και οι αντεγκλίσεις είχαν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου από την αρχή της ανάγνωσης του καταλόγου φώναζε κατά της διαδικασίας, ενώ σε κάποια στιγμή που η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ωρυόταν, από τη γαλαρία της αίθουσας βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ φώναζαν «βοήθεια, βοήθεια!». ,

Ο Μεϊμαράκης ανέλαβε να επαναφέρει την τάξη στο Κοινοβούλιο

Σε μία προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να μπει ένα τέλος στην απαράδεκτη εικόνα-Βαβέλ που έδινε η Βουλή ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανέβηκε στο προεδρείο και σήκωσε τον Γιάννη Τραγάκη προκειμένου να αναλάβει εκείνος. Αφού είπε πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα επί της διαδικασίας ζήτησε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να ηρεμήσουν. Πριν αποχωρήσει είπε «αρκετά χαλάσαμε την εικόνα του Κοινοβουλίου».

Πως ξεκίνησε η κόντρα

Σφοδρή ήταν η αντίδραση και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος κατήγγειλε ότι η διαδικασία είναι κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, καθώς οι βουλευτές εξαναγκάζονται να πουν ή ναι σε όλα ή όχι σε όλα. Κατηγόρησε, επίσης, το ΠΑΣΟΚ ότι τεχνηέντως κατέθεσε την πρόταση ονομαστικής.

«Εμείς δεν ψηφίζουμε τιμές Σαμαρά ή τιμές Τσίπρα. Τις μειώσεις των φαρμάκων τις έκανε το ΠΑΣΟΚ» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «για να σκεπάσει αυτό που γίνεται, έφτασε στο σημείο να καταθέσει πρόταση εξεταστικής επιτροπής».

Οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία της τροπολογίας για τα φάρμακα, όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νότης Μαριάς.

Ο Μανώλης Γλέζος ζήτησε τον λόγο και με παρέμβασή του κάλεσε τον υπουργό Υγείας ‘Αδωνη Γεωργιάδη να ζητήσει συγγνώμη για όσα έχει πει σε βάρος του κ. Κουρουμπλή.