ΨΝΑ “Δρομοκαΐτειο”: Παρέμβαση εισαγγελέα για παραβίαση υγειονομικών πρωτοκόλλων Covid καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι – Τι απαντά η διοίκηση

24-03-2021

Μετά την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, την οποία ζήτησε χθες το Σωματείο Εργαζομένων του ΨΝΑ “Δρομοκαΐτειο” σχετικά με τα περιστατικά λοίμωξης COVID-19 και τη διαχείρισή τους, η διοίκηση εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση.

Το Σωματείο Εργαζομένων ζήτησε την παρέμβαση της Εισαγγελίας αναφέροντας ότι στο «”Δρομοκαΐτειο” η διασπορά του κορονοϊού είναι ανεξέλεγκτη».

Στην ανακοίνωση του νοσοκομείου, ωστόσο, αναφέρονται όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει. Σημειώνεται χαρακτηριστικά, ότι έχουν ανιχνευθεί συνολικά 71 κρούσματα λοίμωξης COVID-19, εκ των οποίων τα 57 αφορούν ασθενείς με ήπια συμπτώματα οι οποίοι παραμένουν σε δομές του νοσοκομείου.

Τα πρώτα κρούσματα παρουσιάστηκαν στο Γηροψυχιατρικό Τμήμα “Γεμέλειο” το οποίο, όπως αναφέρεται, διαμορφώθηκε άμεσα για νοσηλεία ασθενών COVID-19 με ήπια συμπτωματολογία.

Προστίθεται ότι πραγματοποιήθηκαν rapid test και μοριακός έλεγχος σε όλους τους νοσηλευόμενους και το προσωπικό και οι ασθενείς διαχωρίστηκαν ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους. «Οι ασθενείς που παρουσιάζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων αποφασίστηκε να διακομίζονται άμεσα σε Γενικά Νοσοκομεία με Κλινικές COVID-19. Συνολικά, 12 άτομα έχουν μεταφερθεί μέχρι σήμερα και νοσηλεύονται σε Κλινικές COVID-19 Γενικών Νοσοκομείων (Σωτηρία, Αττικό, Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Ασκληπιείο). Δυστυχώς, δύο ασθενείς απεβίωσαν. Επίσης, νοσούν έξι άτομα του προσωπικού».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο εμβολιασμός του προσωπικού ανέρχεται στο 50% του συνόλου των εργαζομένων. Ειδικότερα, είναι εμβολιασμένο το 70% του ιατρικού προσωπικού και το 30% του νοσηλευτικού προσωπικού» και τονίζεται.

ΠΟΕΔΗΝ: «Αφημένοι στην τύχη τους οι ασθενείς»
Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) χαρακτηρίζει το ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο», ως «αποθήκη ψυχών» και υποστηρίζει ότι οι ασθενείς νοσηλεύονται κάτω από πλημμελείς συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας. Για τον λόγο αυτό, ζητήθηκε η παρέμβαση του Εισαγγελέα:

«Ζητούμε να επέμβει άμεσα ο εισαγγελέας για να σωθούν οι ψυχικά πάσχοντες ασθενείς με κορονοϊό. Ήδη πέθαναν δύο και 12 είναι σε νοσοκομεία με βαριά συμπτώματα. Νοσηλεύονται 33 ψυχικά πάσχοντες ασθενείς με κορωνοιο στο γηροψυχιατρικό τμήμα με απαράδεκτες συνθήκες. Σε άλλο τμήμα νοσηλεύονται ψυχικά πάσχοντες ασθενείς θετικοί με αρνητικοί στο κορωνοιο μαζί», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Διοίκηση: “Τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας”

«Στο “Δρομοκαΐτειο” εφαρμόζονται αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας όπως αυτά έχουν επικαιροποιηθεί από τις 26/11/2020, με απόφαση της υφυπουργού Ψυχικής Υγείας Ζωής Ράπτη. Μεταξύ αυτών, είναι οι συνεχείς έλεγχοι με τεστ, απαγόρευση επισκεπτηρίων, μείωση ραντεβού Εξωτερικών Ιατρείων, αναστολή λειτουργίας Νοσοκομείων Ημέρας», αναφέρει η διοίκηση του νοσοκομείου.

Τέλος, σημειώνεται πως ο συνολικός αριθμός των ασθενών του “Δρομοκαϊτείου” στις 22/3/2021 ανέρχονταν στους 347, εκ των οποίων 205 ασθενείς νοσηλεύονται εντός και 142 φιλοξενούνται σε δομές αποκατάστασης. Με σκοπό την αποσυμφόρηση των Κλινικών και με στόχο τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της διασποράς του SARS-CoV-2, το υπουργείο Υγείας δρομολογεί τη μεταφορά ασθενών που δεν έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό σε ιδιωτικές Ψυχιατρικές Κλινικές, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς.