Ψυχιατρικός ασθενής επιχείρησε να βιάσει νοσηλεύτρια και νοσηλευόμενη στο Σισμανόγλειο

26-12-2016

«Σοκ» στο Σισμανόγλειο: 49χρονος ασθενής επιχείρησε να βιάσει μια νοσηλευόμενη αλλά και μία νοσηλεύτρια! Ο ασθενής είχε εισαχθεί στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου μετά από εισαγγελική εντολή, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της εφημερίας της κλινικής. 

Δύο νοσηλευτές που είχαν βραδινή υπηρεσία στην κλινική  εντόπισαν τον 49χρονο ψυχικά ασθενή να επιχειρεί να βιάσει μια ασθενή. Αμέσως έσπευσαν να απομακρύνουν την ασθενή και να καλέσουν βοήθεια από την υπηρεσία φύλαξης. Ωστόσο, ο ασθενής, ευρισκόμενος σε φάση υπερέντασης και διέγερσης, συνέχιζε να επιτίθεται. Το επόμενο θύμα του ήταν η νοσηλεύτρια βάρδιας την οποία, αφού κατάφερε να απομονώσει στον θάλαμό του, επιχείρησε να βιάσει. 

Σύμφωνα με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) ΕΣΥ, το περιστατικό είναι ενδεικτικό της σκληρής καθημερινότητας που εκτυλίσσεται στις ψυχιατρικές δομές. Όπως υποστηρίζει, η υποστελέχωση του νοσηλευτικού προσωπικού, η έλλειψη κατάλληλων δομών και η αύξηση των ακούσιων νοσηλειών των ασθενών συνθέτουν σκηνικό αποδιοργάνωσης  για ασθενείς και προσωπικό και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε τέτοια περιστατικά. 

Η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την αδιαφορία με την οποία διαχειρίζεται τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και την καλεί «να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και να σκύψει με προσοχή και σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, γιατί το μόνο που κάνει μέχρι τώρα, είναι να τις εγκαταλείπει στη μοίρα τους, ματαιώνοντας με αυτό τον τρόπο την πολυθρύλητη ψυχιατρική μεταρρύθμιση και εκθέτοντας ασθενείς και προσωπικό σε σοβαρό κίνδυνο».