Ψυχική υγεία: Δυο ώρες την εβδομάδα στην φύση κάνει καλό στην ψυχολογία μας

14-06-2019

Η ζωή στην φύση κάνει καλό στην σωματική μας υγεία. Ο καθαρός αέρας βοηθά να κρατάμε τα πνευμόνια μας καθαρά και την καρδιά μας υγιή. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών και Σουηδών επιστημόνων δείχνει πως η επαφή για δύο ώρες (120 λεπτά) την εβδομάδα με τη φύση βοηθά και την ψυχική μας υγεία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στην Βρετανία μελέτησαν στοιχεία για 19.800 ενηλίκους, αναλύοντας πόσο χρόνο μέσα στην εβδομάδα περνούσαν σε φυσικό περιβάλλον (όχι στον κήπο του σπιτιού τους) και πώς αυτή η χρονική διάρκεια σχετιζόταν με την κατάσταση της υγείας τους αλλά και της ψυχολογίας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

Ο επικεφαλής της έρευνας Μάθιου Ουάιτ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως κάτω από 120 λεπτά την εβδομάδα δεν βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική υγεία, ενώ πάνω από τα 200 λεπτά το πρόσθετο όφελος βαίνει συνεχώς μειούμενο έως τα 300 λεπτά (πέντε ώρες), πέρα από τις οποίες δεν βελτιώνεται περαιτέρω η υγεία.

120 λεπτά στη φύση την εβδομάδα αρκούν

Βρέθηκε έτσι ότι τα 120 λεπτά (δύο ώρες) είναι ο ιδανικός χρόνος για επαφή με τη φύση, κυρίως με έναν περίπατο και αυτό αφενός άσχετα με το πόσο μεγάλος είναι ο χώρος (πάρκο, άλσος, βουνό, δάσος, παραλία κ.α.) και αφετέρου ανεξάρτητα με το φύλο, την ηλικία, το εισόδημα, το επάγγελμα και το κατά πόσο κάποιος έχει χρόνια προβλήματα υγείας.
Επίσης, φαίνεται να μην έχει σημασία αν κανείς περνάει αυτές τις δύο ώρες την εβδομάδα μαζεμένες σε μια μόνο εξόρμηση (π.χ. την Κυριακή) ή αν «σπάει» αυτό το δίωρο σε μικρότερα χρονικά διαστήματα σε περισσότερες μέρες. Ούτε υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά αν η φύση βρίσκεται κοντά ή μακριά από το σπίτι κάποιου.

Καλύτερη υγεία για όσους έχουν επαφή με το πράσινο
«Δύο ώρες την εβδομάδα είναι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ένας ρεαλιστικός στόχος για πολλούς ανθρώπους, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι αυτός ο χρόνος μπορεί να απλωθεί μέσα σε όλη την εβδομάδα. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να τρέχει κανείς γύρω-γύρω στο πάρκο, αρκεί ακόμη και να κάθεται σε ένα παγκάκι», δήλωσε ο δρ Ουάιτ. Η μελέτη βρήκε ότι, τουλάχιστον στην Αγγλία, ο μέσος άνθρωπος περνάει 94 λεπτά στη φύση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Φύση: Πως φέρνει τα ζευγάρια πιο κοντά