Ψυχική υγεία: Πιο ευάλωτοι οι νέοι που στην παιδική τους ηλικία έχουν μπλέξει με τη δικαιοσύνη

09-09-2019

Πολλές φορές έχουμε δει ακόμα και νέα παιδιά στην εφηβεία να μπλέκουν με την δικαιοσύνη. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως οι νέοι ενήλικες που έχουν εμπλακεί εμμέσως ή αμέσως στην παιδική τους ηλικία με τη δικαιοσύνη είναι πιο ευάλωτοι σε ψυχικές διαταραχές.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέλεξαν δεδομένα από τη μελέτη «National Longitudinal Study of Adolescent Health to Adult Health». Από τους 13.083 συμμετέχοντες, το 9% (δηλαδή 1.247) είχε παιδικό ιστορικό γονικής φυλάκισης, το 4,5% (δηλαδή 492) είχε εμπλακεί με το σύστημα δικαιοσύνης ανηλίκων και το 1% (δηλαδή 141) είχε και τα δύο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Network Open».
Ο επικεφαλής της μελέτης Γουίλιαμ Κούπερλαντ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως οι νέοι ενήλικες των οποίων και οι δύο γονείς έχουν φυλακιστεί ή έχουν οι ίδιοι εμπλακεί με τη δικαιοσύνη κατά την παιδική ηλικία είναι τρεις φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη ή διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), δυο φορές πιο πιθανό να έχουν άγχος, διάσπαση προσοχής και άλλες συναφείς διαταραχές σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν τέτοιου τύπου εμπειρίες.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα παιδιά αυτά ήταν πιο πιθανό να παρατήσουν το σχολείο και να καταλήξουν στη φυλακή, να κάνουν χρήση παράνομων ουσιών και να βιώσουν κοινωνική απομόνωση.

Η ίδια εξηγεί ότι μέχρι τώρα η εμπειρία φυλάκισης γονέα εντασσόταν στις δυσμενείς εμπειρίες παιδικής ηλικίας. Με την παρούσα έρευνα, που εξετάζει τις επιδράσεις τέτοιων εμπειριών στην ψυχική υγεία, φαίνεται ότι και η προσωπική εμπλοκή του παιδιού με το σύστημα δικαιοσύνης ανηλίκων μπορεί να θεωρηθεί δυσμενής και να έχει ανησυχητικές επιπτώσεις στην ψυχική του υγεία κατά την ενήλικη ζωή.

Άλλη έρευνα: Τα παιδιά που έχουν τους γονείς τους στη φυλακή υποφέρουν από άγχος
Σε άλλη αμερικανική έρευνα που συνέλεξε δεδομένα από την μελέτη «Great Rocky Mountains Study» οι επιστήμονες πήραν συνέντευξη από 1.420 παιδιά ηλικιών 9 έως 16 και τους γονείς τους οχτώ φορές από το 1993 έως το 2000. Στη συνέχεια παρακολούθησαν 1.334 συμμετέχοντες από το 1999 έως το 2015 σε ηλικίες 19, 21, 25 και 30.

Διαπιστώθηκε ότι στην ηλικία των 16 ετών το 24% των παιδιών είχαν έναν γονέα στη φυλακή με αποτέλεσμα να έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σε αυτή την ηλικία κατάθλιψη ή συναφείς διαταραχές να είναι 2,3 φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας).

Στη νέα ενήλικη ζωή τα παιδιά με γονείς στη φυλακή είχαν 4,4 φορές λιγότερες πιθανότητες να τελειώσουν το σχολείο, ήταν 6,6 φορές πιο πιθανό να κάνουν χρήση παράνομων ουσιών, 3,4 φορές πιθανότερο να διαπράξουν κάποιο έγκλημα και 2,8 φορές περισσότερες να συλληφθούν οι ίδιοι.

Τέλος, βρέθηκε ότι τα παιδιά που είχαν μεγαλώσει έχοντας τους γονείς τους στη φυλακή είχαν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να είναι κοινωνικά απομονωμένα και το 70% αυτών υποφέρουν από άγχος ή έχουν μωρό σε πολύ νεαρή ηλικία.

Οι μελετητές εξηγούν ότι αυτές οι επιπτώσεις σχετίζονται με την ένταση που δημιουργείται από τον χωρισμό της οικογένειας, τις οικονομικές δυσκολίες και το στίγμα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Social media: Δεν βλάπτουν την ψυχική υγεία