Ψυχική υγεία: Πώς το βρίσιμο κάνει καλό στην ψυχική μας κατάσταση

γυναίκα που χρησιμοποιεί βρισιές
18-07-2022

Κι όμως! Το βρίσιμο κάνει καλό στην ψυχική υγεία μας. Μπορεί να μην είναι κοινωνικά αποδεκτό αλλά έρευνα έδειξε πως οι βρισιές μας κάνουν να εκτονώνομαστε.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι μισές βρισιές που εκστομίζονται είναι προϊόν θυμού και αγανάκτησης. Σε πολλές περιπτώσεις το βρισίδι έχει ταυτιστεί με δυστυχισμένες προσωπικότητες και το μόνο χειρότερο που θα μπορούσαν να κάνουν στον εαυτό τους είναι το να μην βρίσουν. Μέσα από τις «κακές» λέξεις έρχεται η εκτόνωση και η ηρεμία που δεν έχει θετικό αποτύπωμα μόνο στο μυαλό, αλλά και στο σώμα.

Κατά τη διάρκεια ενός πειράματος έβαλαν τους συμμετέχοντες να βυθίσουν τα χέρια τους σε παγωμένο νερό. Στη μία περίπτωση τα έβαζαν στο παγωμένο νερό και έπρεπε να παραμείνουν σιωπηλοί. Στην άλλη περίπτωση ήταν ελεύθεροι να βρίσουν. Το αποτέλεσμα ήταν να νιώθουν λιγότερη δυσφορία και να αντέχουν για περισσότερη ώρα το βασανιστήριο του παγωμένου νερού με τη βοήθεια των βρισιών καθώς μέσα από την εκτόνωση έβρισκαν δύναμη και αντοχή.

Οι ψυχολόγοι προτείνουν το βρισίδι σαν μορφή εκτόνωσης με τον ίδιο τρόπο που προτείνουν τις κραυγές σε μαξιλάρι, το «ξύλο» σε μαξιλάρια με ρόπαλο του baseball. Πριν το κάνεις αυτό όμως καλό θα ήταν να ορίσεις το safe space μέσα στο οποίο θα το κάνεις χωρίς να είσαι προσβλητικός στους γύρω σου, ακόμα κι αν χρειάζεται να διευκρινίζεις ότι δεν απευθύνεσαι προς αυτούς, αλλά απέναντι στην κατάσταση που προσπαθείς να διαχειριστείς. Δεν θέλει και πολύ μια θεραπεία για σένα, να μετατραπεί σε πρόβλημα για τους γύρω σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Social media: Επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία των κοριτσιών νωρίτερα από ό,τι των αγοριών