Πτώση τζίρου για τα νοσοκομεία στο Α’ Τρίμηνο

26-12-2016

Η κλιμάκωση της ύφεσης στη χώρα για 6η συνεχόμενη χρονιά όπως είναι λογικό επηρεάζει και τους παρόχους υπηρεσιών υγείας οι οποίοι προκειμένου να διατηρήσουν τα μερίδια τους  έχουν προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις τιμολογίων, ενώ και οι εισαγωγές ασθενών έχουν περιοριστεί. Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία των μεγάλοι ομίλων του κλάδου οι οποίοι είναι και εισηγμένοι στο ελληνικό χρηματιστήριο, η τρέχουσα χρονιά αναμένεται να είναι μια ακόμη δύσκολη χρόνια παρουσιάζοντας σημαντική πτώση οικονομικών μεγεθών, σε σχέση με το 2012. Να σημειώσουμε βέβαια πως το 2012 οι επιχειρήσεις του χώρου είχαν ευνοηθεί από τη νοσηλεία των Λίβυων ασθενών που είχαν τονώσει τους τζίρους ειδικά του Ιατρικού Αθηνών και της Euromedica.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι δύο προαναφερθέντες εισηγμένοι όμιλοι, ο κύκλος εργασιών τους παρουσίασε μεγάλη υποχώρηση ενώ εμφάνισαν ζημιές.

Ειδικότερα ο όμιλος του Ιατρικού Αθηνών παρουσίασε το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου τζίρο 45,45 εκατ. ευρώ έναντι 74,73 εκατ. ευρώ ήτοι μείωση τη τάξης του 40%. Την ίδια περίοδο ο όμιλος εμφάνισε ζημιά 1,53 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 12,3 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η διοίκηση αναφέρει επίσης ότι οι οφειλές κυρίως από το Δημόσιο και τις ασφαλιστικές εταιρείες  φτάνουν τα 162 εκατ. ευρώ από 156 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Όσον αφορά στον όμιλο Euromedica η διοίκηση αναφέρει ότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του τριμήνου διαμορφώθηκε στα 43,64 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας σημαντική μείωση της τάξεως του 34,4 % που οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των περσινών πωλήσεων από τη σύμβαση που είχε συνάψει με τη Λιβυκή Πρεσβεία. Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών των διαγνωστικών κέντρων του Ομίλου παρουσίασε αύξηση 6,4%. Η εταιρεία παρουσίασε σημαντικές ζημιές στα 6,11 εκατ. ευρώ από κέρδη  2,65 εκατ. ευρώ . Επίσης οι οφειλές προς την Euromedica  φτάνουν στο τέλος Μαρτίου στα 167 εκατ. ευρώ από 177, 5 εκατ. ευρώ το 2012.

Μείωση παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο του 2013 ο τζίρος και του ομίλου Ιασώ, εξαιτίας της πτώσης των εσόδων από εξωτερικούς ασθενείς του Ιασώ General, αλλα και τις μειωμένες εισαγωγές της μητρικής μαιευτικής κλινικής. Ο τζίρος του ομίλου διαμορφώθηκε στα 30,2 μειωμένος κατά περίπου 6%. Την ίδια  στιγμή ο όμιλος εμφάνισε κέρδη 388 εκατ. Ευρώ από κέρδη 27 εκατ. Ευρώ. Οι δε οφειλές  του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 66,5 εκατ. ευρώ έναντι 63,2 εκατ. Ευρώ