Πυρά κατά του υπουργείου Υγείας από ΠΙΣ και ΙΣΑ

26-12-2016

Σε κινητοποιήσεις θα καλέσει τους γιατρούς όλης της χώρας ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, στα πλαίσια των δράσεων τις οποίες προτίθεται να αναλάβει προκειμένου να ακυρώσει την ψήφιση του Νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Μάλιστα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, μετά τη Συνεδρίαση της Παρασκευής 10.1.2014, ζητεί από τον Υπουργό Υγείας και την Κυβέρνηση, να μην προωθήσουν καν στη Βουλή το Νομοσχέδιο, το οποίο όχι μόνο βάζει ταφόπλακα στη Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και με το κλείσιμο των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, προσβάλλει κάθε αξία δημοκρατίας, ελευθερίας και κοινωνικής προστασίας.

Το Νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή, καθιερώνει ένα νέο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), το οποίο είναι πρόχειρο, ατελές, αίολο, αλλά και ασαφέστατο, μεταθέτοντας τη δόμησή του με Υπουργικές Αποφάσεις του μέλλοντος. Διαφαίνεται ο σκοπός του για την απόλυση των ιατρών των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ, μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει, αλλά και την διάλυση των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ τα όποια Αστικά Κέντρα αναφέρονται, τα οποία θα συγκροτηθούν στο μέλλον, αποτελούν προκάλυμμα, ώστε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν την αποδόμηση και να δημιουργήσουν κερδοσκοπικές επιχειρήσεις.

Κατά του νομοσχεδίου βάλλει και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας εγείροντας ερωτηματικά για την επιβίωση του ιατρικού κόσμου αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ πρέπει να διευκρινιστούν άμεσα τα εξής ζητήματα:

  • Πόσοι γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι θ αναλάβουν το ρόλο του οικογενειακού γιατρού. Οι γιατροί των εν λόγω ειδικοτήτων οι οποίοι θέλουν να συνεχίσουν να ασκούν την ιατρική στα όρια των ειδικοτήτων τους, σε τι πλαίσιο θα λειτουργήσουν;
  • Με πιο καθεστώς θα λειτουργούν οι γιατροί της ΠΦΥ που έχουν και πρωτοβάθμιες ειδικότητες καθώς και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί; Ποιο θα είναι το επαγγελματικό πλαίσιο συνεργασίας με τους οικογενειακούς γιατρούς και τις Μονάδες;


«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας πρέπει να ξεκινάει από την Πρόληψη, μέσα από τα σχολεία και τις γειτονιές, με πλήρη αξιοποίηση του σπουδαίου υγειονομικού ιατρικού δυναμικού στην εξειδικευμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη που θα προσφέρει σε όλους τους ασθενείς (ασφαλισμένους και μη) ισότιμη πρωτοβάθμια περίθαλψη με τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας στο χαμηλότερο κόστος, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας.