ΡΑΓΚΝΑΡ ΓΚΡΑΝΙΤ

Ragnar Granit
11-03-2021

Ο Ράγκναρ Γκράνιτ (30 Οκτωβρίου 1900 – 12 Μαρτίου 1991) ήταν Φινλανδο-Σουηδός επιστήμονας που τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 1967 μαζί με τους Haldan Keffer Hartline και George Wald «για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τις κύριες φυσιολογικές και χημικές οπτικές διεργασίες στο μάτι».

Ο Γκράνιτ αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι το 1927. 

Το 1940, όταν η Φινλανδία έγινε στόχος μιας μαζικής σοβιετικής επίθεσης κατά τη διάρκεια του Χειμερινού Πολέμου, ο Γκράνιτ αναζήτησε καταφύγιο –και ειρηνικό περιβάλλον για τις σπουδές και το ερευνητικό του έργο – στη Στοκχόλμη, την πρωτεύουσα της γειτονικής Σουηδίας, σε ηλικία 40 ετών. Το 1941, Ο Γκράνιτ έλαβε σουηδική υπηκοότητα, η οποία του επέτρεψε να ζήσει και να συνεχίσει τη δουλειά του χωρίς να χρειάζεται να ανησυχεί για τον Πόλεμο Συνέχισης, ο οποίος διήρκεσε στη Φινλανδία μέχρι το 1945. 

Οι κυριότερες μελέτες του αφορούν τη φυσιολογία των αισθητηρίων οργάνων (ιδιαίτερα του αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού). Το 1967 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ φυσιολογίας και ιατρικής (μαζί με τους Χάλνταν Χαρτλάιν και Τζορτζ Γουόλντ).