ΡΕΝΙΕ ΝΤΕ ΓΚΡΑΦ

Reinier de Graaf
29-07-2021

Ο Ρενιέ ντε Γκράαφ (30 Ιουλίου 1641 – 17 Αυγούστου 1673) ήταν Ολλανδός ιατρός και ανατόμος που έκανε σημαντικές ανακαλύψεις στην αναπαραγωγική βιολογία.

Σπούδασε ιατρική στην Ουτρέχτη και στο Λέιντεν και στη συνέχεια έκανε σπουδές ανατομίας για το πάγκρεας στη Γαλλία. Επέστρεψε στη χώρα του το 1667 και εγκαταστάθηκε στο Ντελφτ, όπου πέθανε από άγνωστα αίτια, σε ηλικία μόλις 32 ετών, μετά τον πρόωρο θάνατο του γιου του.

Μελέτησε το ωάριο και περιέγραψε την ανατομία των όρχεων και τη λειτουργία των σαλπίγγων. Ήταν ο πρώτος γιατρός που περέγραψε το φαινόμενο της «γυναικείας εκσπερμάτωσης» και ανέφερε την ύπαρξη μιας ευαίσθητης περιοχής στο μπροστινό μέρος του αιδοίου (αργότερα ονομάστηκε σημείο G από τον Γερμανό γυναικολόγο Ernst Gräfenberg).

Η θέση του ντε Γκράαφ στην ιστορία της αναπαραγωγής είναι μοναδική, συνοψίζοντας το έργο των ανατόμων πριν από την εποχή του, αλλά ανίκανος να επωφεληθεί από τις προόδους που πρόκειται να γίνουν με τη μικροσκοπία, αν και ανέφερε τη χρήση της από τον Antonie van Leeuwenhoek το 1673.

Οι προσωπικές του συνεισφορές περιλαμβάνουν την περιγραφή των σωληναρίων των όρχεων, των απαγωγών και των ωχρών σωμάτων. Ο ντε Γκράαφ μπορεί να ήταν ο πρώτος που κατάλαβε την αναπαραγωγική λειτουργία της σάλπιγγας, περιέγραψε την υδροσάλπιγγα, συνδέοντας την ανάπτυξή της με τη γυναικεία υπογονιμότητα. Ο De Graaf εφηύρε επίσης μια πρακτική σύριγγα, που περιγράφεται στην τρίτη πραγματεία του.