Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Η παχυσαρκία κάνει πιο δύσκολη τη διάγνωση

19-04-2017

Αμέτρητες έρευνες έχουν επισημάνει τα πολλά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η παχυσαρκία στην υγεία μας. Στην καρδιά, το αναπνευστικό μας σύστημα, το κυκλοφορικό μας… Τώρα, μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων καταδεικνύει ακόμα ένα αρνητικό της παχυσαρκίας. Ποιο είναι αυτό; Δυσκολεύει την έγκαιρη διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Ερευνητές από το Σύστημα Υγείας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν πάνω από 2.100 άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα τα οποία συνέκριναν με άτομα από τον γενικό πληθυσμό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Arthritis Care & Research. Έδειξαν πως οι αιματολογικές εξετάσεις που κάνουν συνήθως οι ασθενείς για την διάγνωση αλλά και την παρακολούθηση της εξέλιξης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί να αλλοιώνονται από την παχυσαρκία.

Η μέτρηση των επιπέδων της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και της ταχύτητα καθίζησης ερυθρών αιμοσφαιρίων (ESR) στο αίμα βοηθούν τους γιατρούς να εκτιμήσουν την σοβαρότητα της φλεγμονής στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν εκ φύσεως υψηλότερες CRP και ESR. Έτσι οι ερευνητές του Συστήματος , με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Τζορτζ, αποφάσισαν να εμβαθύνουν στο θέμα.

Ο μεγάλος Δείκτης Μάζας Σώματος συσχετίστηκε με υψηλότερη CRP στις γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα και στις γυναίκες του γενικού πληθυσμού, ειδικά όμως στις γυναίκες με νοσογόνο παχυσαρκία. Επίσης, παρατηρήθηκε μέτριος συσχετισμός μεταξύ παχυσαρκίας και ESR.

Αντίθετα, στους άνδρες με ρευματοειδή αρθρίτιδα, ο χαμηλότερος ΔΜΣ σχετίστηκε με υψηλότερες CRP και ESR.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα CRP και ESR στις γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα και όχι επειδή η νόσος σε αυτές τις γυναίκες ήταν σοβαρότερη. Η παχυσαρκία επιδείνωνε τους αιματολογικούς αυτούς δείκτες, ακόμα και σε γυναίκες χωρίς ρευματοειδή αρθρίτιδα», εξηγεί ο Δρ Τζορτζ και συμβουλεύει τους γιατρούς να είναι προσεκτικοί στην ερμηνεία των εργαστηριακών εξετάσεων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Παχυσαρκία: Νέα έρευνα την συνδέει με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
Παχυσαρκία: Την τάση την έχουμε πριν καν γεννηθούμε