ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΓΚΡΙΝ

Richard Green
05-04-2021

Ο Ρίτσαρντ Γκριν (6 Ιουνίου 1936 – 6 Απριλίου 2019) ήταν Αμερικανο-Βρετανός σεξολόγος, ψυχίατρος, δικηγόρος και συγγραφέας με ειδίκευση στην ομοφυλοφιλία και την τρανσεξουαλικότητα, συγκεκριμένα τη διαταραχή ταυτότητας φύλου στα παιδιά. Υποστήριξε τη θεραπεία μετατροπής με στόχο να αποτρέψει τα μικρά παιδιά να γίνουν ομοφυλόφιλοι ή τρανς ενήλικες, δηλώνοντας ότι οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν πλήρως τη συμμόρφωση ως προς το φύλο.

Ο Γκριν ήταν ο ιδρυτικός συντάκτης του Archives of Sexual Behavior (1971) και υπηρέτησε ως συντάκτης μέχρι το 2001. Ήταν επίσης ο ιδρυτικός πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Σεξουαλικής Έρευνας (1975), η οποία έκανε τα Archives την επίσημη έκδοσή τους. Υπηρέτησε στην Υποεπιτροπή DSM-IV της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας για τις Διαταραχές Ταυτότητας Φύλου.

Κατά τη διάρκεια των ιατρικών σπουδών του στο Johns Hopkins, ο Γκριν γνώρισε τον John Money, ο οποίος ήταν επίκουρος καθηγητής εκεί, και άρχισε να συνεργάζεται μαζί του στην έρευνα, αρχικά σε αγόρια που παρουσίαζαν ουσιαστική συμπεριφορά μεταξύ των φύλων. Το 1960, δημοσίευσαν την εργασία “Incongruous Gender Role: Nongenital Manifestations in Prepubertal Boys”, περιγράφοντας λεπτομερώς τις παρατηρήσεις τους για 5 παιδιά που είχαν οριστεί ως αρσενικά κατά τη γέννηση (AMAB) που “έδειξαν ασυμφωνίες ως προς τον ρόλο του φύλου”, που κυμαίνονταν από το να προτιμούν να παίζουν με κορίτσια μέχρι να προσεύχονται. Ο Θεός θα τους άλλαζε σε κορίτσι.

Επικαλούμενοι ότι οι ενήλικες ομοφυλόφιλοι άνδρες και οι τρανς γυναίκες θυμούνται την ασυμφωνία φύλου στην παιδική ηλικία, κατέληξαν αργότερα στο συμπέρασμα ότι η έγκαιρη παρέμβαση είναι καλύτερη σε περιπτώσεις ασυμφωνίας φύλου και ότι «μέρος της επιτυχημένης ανατροφής ενός παιδιού το προσανατολίζει, από τη γέννησή του, στο βιολογικά και πολιτισμικά αποδεκτό του Ο ρόλος του φύλου. Αυτό, από όσο γνωρίζουμε, επιτυγχάνεται καλύτερα με την παροχή μιας σχέσης μεταξύ συζύγου και συζύγου που αποτελεί παράδειγμα αυτών των αντίστοιχων ρόλων.”