ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΜΙΝΤ

Richard Mead
09-08-2021

Ο Ρίτσαρντ Μιντ (11 Αυγούστου 1673 – 16 Φεβρουαρίου 1754) ήταν Άγγλος γιατρός. Το έργο του, A Short Discourse about Pestilential Contagion, and the Method to use to prevent it (1720), ήταν ιστορικής σημασίας για την κατανόηση των μεταδοτικών ασθενειών. Συνέβαλε σημαντικά στην κατανόηση και πρόληψη πολλών ασθενειών όπως ευλογιά, ιλαρά και πανώλη.

Ενώ βρισκόταν στην υπηρεσία του βασιλιά, ο Μιντ συμμετείχε στη δημιουργία μιας νέας φιλανθρωπικής οργάνωσης, του Foundling Hospital, τόσο ως ιδρυτικός κυβερνήτης όσο και ως σύμβουλος σε όλα τα ιατρικά πράγματα. Το Νοσοκομείο Foundling ήταν ένα σπίτι για εγκαταλελειμμένα παιδιά και όχι ένα ιατρικό νοσοκομείο, αλλά λέγεται ότι μέσω της συμμετοχής του Dr. Mead, το Foundling εξοπλίστηκε τόσο με δωμάτιο ασθενών όσο και με φαρμακείο. Υποτίθεται ότι επηρέασε ακόμη και τον αρχιτέκτονα, Theodore Jacobsen, να ενσωματώσει μια μεγάλη αυλή για να προωθήσει τα παιδιά που ασκούνται. Ένα πορτρέτο πλήρους μεγέθους του Dr Mead, δωρεά του καλλιτέχνη Allan Ramsay το 1747, διασφαλίζει ότι η συνεισφορά του δεν θα ξεχαστεί και εκτίθεται μόνιμα στο Μουσείο Foundling.

Ο Μιντ ήταν επίσης Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, Μέλος του Κολλεγίου των Ιατρών και Ελευθεροτέκτονας.

Ο Μιντ ήταν συλλέκτης έργων ζωγραφικής, σπάνιων βιβλίων, κλασικών γλυπτών, πολύτιμων λίθων και ζωολογικών δειγμάτων, τα οποία διέθετε για μελέτη στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του στο Bloomsbury. Η συλλογή του αποτελούνταν από 10.000 τόμους. Το 1752 έλαβε μια επιστολή από τον Camillo Paderni, σχετικά με την πρόοδο στις ανασκαφές της Βίλας των Παπύρων. Μετά τον θάνατό του, χρειάστηκαν 56 ημέρες για να δημοπρατηθούν σε συλλέκτες βιβλίων από την Αγγλία και το εξωτερικό. Η «Αυθεντική και Ολόκληρη Συλλογή Πολύτιμων Πολύτιμων λίθων, Χάλκινων, Μαρμάρων και άλλων Προτομών και Αρχαιοτήτων» δημοπρατήθηκε από τον Αβραάμ Λάνγκφορντ στο σπίτι του στο Κόβεντ Γκάρντεν στις 11-15 Μαρτίου 1755.