ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΣΙΝΓΚ

Richard Synge
27-10-2021

Ο Ρίτσαρντ Σινγκ (28 Οκτωβρίου 1914 – 18 Αυγούστου 1994) ήταν Βρετανός βιοχημικός και μοιράστηκε το Νόμπελ Χημείας το 1952 για την εφεύρεση της χρωματογραφίας διαχωρισμού με τον Archer Martin.

Ο Σινγκ εκπαιδεύτηκε στο Old Hall στο Wellington, στο Shropshire και στο Winchester College. Στη συνέχεια σπούδασε Χημεία στο Trinity College του Cambridge.

Πέρασε ολόκληρη την καριέρα του στην έρευνα, στο Wool Industries Research Association, στο Leeds (1941-1943), στο Lister Institute for Preventive Medicine, στο Λονδίνο (1943-1948), στο Rowett Research Institute, στο Aberdeen (1948-1967) και στο Food Research Institute. , Νόριτς (1967–1976).

Ήταν κατά τη διάρκεια του χρόνου του στο Λιντς που δούλεψε με τον Archer Martin, αναπτύσσοντας χρωματογραφία διαχωρισμού, μια τεχνική που χρησιμοποιείται στα μείγματα διαχωρισμού παρόμοιων χημικών ουσιών, που έφερε επανάσταση στην αναλυτική χημεία. Μεταξύ 1942 και 1948 μελέτησε πεπτίδια της πρωτεϊνικής ομάδας gramicidin, έργο που χρησιμοποιήθηκε αργότερα από τον Frederick Sanger για τον προσδιορισμό της δομής της ινσουλίνης. Τον Μάρτιο του 1950 εξελέγη Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας για την οποία η αναφορά της υποψηφιότητάς του ήταν:

Διακρίθηκε ως βιοχημικός. Ήταν ο πρώτος που έδειξε τη δυνατότητα χρήσης εκχύλισης υγρού-υγρού με αντίθετο ρεύμα στον διαχωρισμό των Ν-ακετυλαμινοξέων. Σε συνεργασία με την A.J.P. Martin αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη της χρωματογραφίας διαχωρισμού, την οποία έχουν εφαρμόσει με αξιοσημείωτη επιτυχία σε προβλήματα που σχετίζονται με τη σύνθεση και τη δομή των πρωτεϊνών, ιδιαίτερα της κερατίνης του μαλλιού. Η πρόσφατη εργασία του Synge σχετικά με τη σύνθεση και τη δομή των γραμμικιδινών είναι εξαιρετική και δείχνει με παραστατικό τρόπο τις μεγάλες προόδους στην τεχνική για τις οποίες είναι υπεύθυνος ο ίδιος και ο Martin.

Διετέλεσε για αρκετά χρόνια ταμίας της Ομάδας Χημικών Πληροφοριών της Βασιλικής Εταιρείας Χημείας και ήταν επίτιμος καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας από το 1968 έως το 1984. Του απονεμήθηκε επίτιμος Διδάκτωρ Επιστημών (ScD) από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας το 1977 και επίτιμος διδάκτορας από τη Σχολή Μαθηματικών και Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα της Σουηδίας το 1980.