ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΣΙΝΤ

Richard Seed
05-01-2021

Ο Ρίτσαρντ Σίντ (1928 – 2013) ήταν Αμερικανός φυσικός και επιχειρηματίας που ήταν περισσότερο γνωστός για την επιβολή μιας εθνικής συζήτησης για την ανθρώπινη κλωνοποίηση στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Ο Σίντ γεννήθηκε στο Σικάγο και αποφοίτησε από το γυμνάσιο Oak Park and River Forest στο Ιλινόις πριν σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, κερδίζοντας το προπτυχιακό του πτυχίο εκεί το 1949. Αργότερα πήρε μεταπτυχιακό, καθώς και διδακτορικό. στη φυσική από το Χάρβαρντ το 1953. Τα ενδιαφέροντά του σύντομα μετατοπίστηκαν στα νέα σύνορα της βιοϊατρικής. Στη δεκαετία του 1970 ο Σίντ συνίδρυσε μια εταιρεία που εμπορευματοποίησε μια τεχνική για τη μεταφορά εμβρύων σε βοοειδή. Αργότερα, αυτός και ο αδερφός του, ο χειρουργός του Σικάγο, Randolph Seed, ίδρυσαν μια άλλη εταιρεία, τη Fertility & Genetics Research Inc. για να βοηθήσουν τις υπογόνιμες γυναίκες να συλλάβουν παιδιά χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική. Αυτές οι προσπάθειες μεταμόσχευσης ανθρώπινου εμβρύου από μια γυναίκα σε μια υπογόνιμη παρένθετη μητέρα δημοσιεύτηκαν το 1984. Η δυσκίνητη διαδικασία περιελάμβανε την έκπλυση εμβρύων από τη μήτρα του δότη ωαρίου – και σύντομα επισκιάστηκε με εξωσωματική γονιμοποίηση. Τελικά το εγχείρημα απέτυχε.

Στις 5 Δεκεμβρίου 1997, ο Σίντ ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να κλωνοποιήσει ένα ανθρώπινο ον προτού θεσπιστεί οποιοσδήποτε ομοσπονδιακός νόμος για την απαγόρευση της διαδικασίας. Η ανακοίνωση του Seed πρόσθεσε καύσιμο στη μανιασμένη ηθική συζήτηση για την ανθρώπινη κλωνοποίηση που είχε πυροδοτηθεί από τη δημιουργία του προβάτου Dolly από τον Ian Wilmut, του πρώτου κλώνου που αποκτήθηκε από κύτταρα ενηλίκων. Τα σχέδια του Σίντ ήταν να χρησιμοποιήσει την ίδια τεχνική που χρησιμοποιούσε η ομάδα της Σκωτίας. Η ανακοίνωση του Seed ήταν αντίθετη με την πρόταση του Προέδρου Κλίντον το 1997 για ένα εθελοντικό ιδιωτικό μορατόριουμ κατά της ανθρώπινης κλωνοποίησης. Στη φρενίτιδα των μέσων ενημέρωσης που ακολούθησε, προέκυψε η ιστορία ενός 69χρονου εκκεντρικού και άτακτου επιστήμονα, αλλά ο Σίντ διέθετε εντυπωσιακά διαπιστευτήρια και δεν απορρίφθηκε αμέσως ενώ ουσιαστικά κανένας επιστήμονας δεν πίστευε ότι ο Seed θα πετύχαινε, άρχισε μια λεπτή αλλαγή στη στάση μετά την ανακοίνωση του Σίντ.

Αποσύρθηκε τη στιγμή της ανακοίνωσής του για την κλωνοποίηση του πρώτου ανθρώπου, ο Σίντ αναφέρθηκε ότι είχε ασχοληθεί με άτυχες επιχειρήσεις στο παρελθόν. Κάποτε υποστήριξε ότι είχε δεσμεύσεις για 800.000 δολάρια για τον στόχο των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων που χρειαζόταν για την κλωνοποίηση του πρώτου ανθρώπου πριν από το 2000. Ο Seed είπε αρχικά ότι επρόκειτο να κάνει μικρούς κλώνους μωρών για υπογόνιμα ζευγάρια. Αργότερα, «για να εκτονώσει την κριτική ότι εκμεταλλεύομαι τις απελπισμένες γυναίκες», ανακοίνωσε ότι πρώτα θα κλωνοποιηθεί. Ακόμα αργότερα ανακοίνωσε ότι θα ξαναδημιουργούσε τη σύζυγό του Γκλόρια. “Ο Θεός έφτιαξε τον άνθρωπο κατ’ εικόνα του”, είπε στον ανταποκριτή του Εθνικού Δημόσιου Ραδιοφώνου Τζο Πάλκα τον Δεκέμβριο του 1997. “Ο Θεός σκόπευε ο άνθρωπος να γίνει ένα με τον Θεό. Η κλωνοποίηση είναι το πρώτο σοβαρό βήμα για να γίνει ένα με τον Θεό.” Σε μια μεταγενέστερη συνέντευξή του στο CNN, ο Seed διευκρίνισε: «Ο άνθρωπος», είπε, «θα αναπτύξει την τεχνολογία και την επιστήμη και την ικανότητα να έχει αόριστη διάρκεια ζωής».

Ο Σίντ τιμήθηκε με το βραβείο Ig Nobel οικονομικών το 1998 και μια παράσταση με τίτλο The Seedy Opera έκανε το ντεμπούτο της στην εκδήλωση.