Ροχαλητό: Είναι πιο επικίδυνο για τις γυναίκες

18-12-2018

Πολλοί άνθρωποι ροχαλίζουν όταν κοιμούνται. Τις περισσότερες φορές αυτό το ροχαλητό προκαλείται από αποφρακτική υπνική άπνοια που συμβαίνει όταν οι μύες του λαιμού χαλαρώνουν και μπλοκάρουν τους αεραγωγούς την ώρα που κοιμόμαστε. Είναι μια κοινή διαταραχή του ύπνου η οποία όμως συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο δυσλειτουργίας της καρδιάς. Τώρα, έρευνα Γερμανών επιστημόνων δείχνει πωες

Το κύριο σύμπτωμα της διαταραχής είναι το δυνατό ροχαλητό. Μπορεί όμως να υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα όπως:
– Διακοπή της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου
– Ξηροστομία
– Πονοκέφαλο
– Ευερεθιστότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας

Και τι μπορεί να μας προκαλέσει όλο αυτό;
– Κόπωση
– Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
– Επιπλοκές από τη λήψη φαρμάκων ή μετά από υποβολή σε χειρουργική επέμβαση
– Καρδιαγγειακά προβλήματα

Τώρα, ερευνητές από το Τμήμα Ακτινολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μονάχου στη Γερμανία ανέλυσαν στοιχεία για 4.877 συμμετέχοντες, οι οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία της καρδιάς. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη ομάδα περιλάμβανε άτομα με αποφρακτική υπνική άπνοια (118 άτομα), η δεύτερη άτομα που τα ίδια δήλωναν πως ροχαλίζουν (1.886 άτομα) και η τρίτη άτομα που ούτε είχαν διαγνωστεί με υπνική άπνοια ούτε ροχάλιζαν (2.477 άτομα).
Μελέτησαν την καρδιακή λειτουργία σε σχέση με την αποφρακτική υπνική άπνοια και το ροχαλητό που δήλωναν οι ίδιοι οι εθελοντές με βάση δεδομένα τα οποία αντλήθηκαν από τη Βρετανική Βιοτράπεζα (UK Biobank).

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Αμερικής.
Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Αντριαν Κούρτα και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως η αποφρακτική υπνική άπνοια επηρεάζει πιο εύκολα και νωρίτερα την καρδιακή λειτουργία των γυναικών συγκριτικά με εκείνη των ανδρών.
Όπως είπε ο Κούρτα: «Η ανάλυσή μας έδειξε ότι και στα δύο φύλα των ομάδων τόσο της υπνικής άπνοιας όσο και του ροχαλητού είχε εμφανιστεί αύξηση της μάζας του αριστερού κόλπου της καρδιάς, γεγονός που σημαίνει ότι τα τοιχώματα του κύριου θαλάμου άντλησης της καρδιάς εμφάνιζαν διόγκωση καθιστώντας το έργο της δυσκολότερο. Ανακαλύψαμε επίσης ότι οι άνδρες εμφάνιζαν αύξηση στο κλάσμα εξώθησης και των δύο κόλπων». Το κλάσμα εξώθησης είναι το ποσοστό επί του συνολικού όγκου του αίματος στον καρδιακό θάλαμο το οποίο εξωθείται με κάθε χτύπο.

Αυτή η αλλαγή στην ανατομία της καρδιάς στα άτομα που δήλωναν ότι ροχάλιζαν –και ειδικά στις γυναίκες– συνδέεται με αδιάγνωστη αποφρακτική υπνική άπνοια.

«Είδαμε ότι οι καρδιακές παράμετροι στις γυναίκες φαίνεται να επηρεάζονται πιο εύκολα καθώς και ότι οι γυναίκες που ροχαλίζουν ή εμφανίζουν αποφρακτική υπνική άπνοια πιθανώς αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων στην καρδιά και μάλιστα νωρίτερα σε σύγκριση με τους άνδρες» υπογράμμισε ο δρ Κούρτα και συμπλήρωσε ότι «ανακαλύψαμε επίσης ότι στην ομάδα μελέτης ήταν πολύ χαμηλά τα ποσοστά διάγνωσης της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην καρδιακή λειτουργία που παρατηρήθηκαν στην ομάδα των ατόμων που ροχάλιζαν, πιστεύουμε ότι η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι σε μεγάλο βαθμό μια διαταραχή υποδιαγνωσμένη».

Τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι η μετάβαση από το ροχαλητό στην αποφρακτική υπνική άπνοια είναι μια διαδικασία η οποία σχετίζεται με υπερτροφία του αριστερού κόλπου της καρδιάς και αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα πρόβλεψης σχετικά με καρδιακές επιπλοκές αλλά και θνησιμότητα εντός νοσοκομείων η οποία σχετίζεται με πλήθος ενδονοσοκομειακών παρεμβάσεων.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα άτομο που ροχαλίζουν είναι σημαντικό να ελέγχονται για αποφρακτική υπνική άπνοια, ενώ παράλληλα πρέπει να γίνεται και σωστή θεραπεία των ασθενών με τη διαταραχή μέσω απώλειας βάρους, χειρουργικών τεχνικών κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ροχαλητό: 3 τρόποι για να το μειώσετε