Ροχαλητό: Πότε είναι επικίνδυνο

31-01-2019

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από ροχαλητό επισκέπτονται τον Ωτορινολαρυγγολόγο. Βέβαια, το ροχαλητό μπορεί να έχει πολλούς παράγοντες.

Ροχαλητό είναι ο κραδασμός που παράγεται κατά τον ύπνο, όταν συμπίπτουν τα τοιχώματα του ανώτερου αναπνευστικού, λόγω αυξημένης αντίστασης στη δίοδο του αέρα.
Και πότε γίνεται αυτό; Όταν υπάρχουν εμπόδια στη διαδρομή της μύτης, του φάρυγγα και του λάρυγγα ή ο μυϊκός τόνος στο σύστημα του αεραγωγού είναι ελαττωμένος. Επίσης, η αύξηση του σωματικού βάρους, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, διαταραχές του θυρεοειδούς, όπως ο υποθυρεοειδισμός, το κάπνισμα και γενικά η έλλειψη άσκησης και το βαρύ βραδινό γεύμα μπορούν να επιβαρύνουν την κατάσταση.

Πότε λοιπόν το ροχαλητό μπορεί να γίνει ακόμα και επικίνδυνο; Όταν οδηγεί σε άπνοια. Δηλαδή την διακοπή της αναπνοής για 10 τουλάχιστον δευτερόλεπτα και μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στην καρδιά και τα αγγεία, όπως υπέρταση και αρρυθμίες.

Από τι προκαλείται;
Μερικά από τα βασικά αίτια μπορεί να είναι τo στραβό διάφραγμα, η αλλεργική ρινίτιδα με πολύποδες ή χωρίς, οι μεγάλες αμυγδαλές, η μακριά σταφυλή, η υπερτροφική μαλθακή υπερώα, η υπερτροφία της ρίζας της γλώσσας και το παράδοξο σχήμα επιγλωττίδας.

Από ποια συμπτώματα θα καταλάβω ότι πάσχω από άπνοια;
Πρωινή υπνηλία, πονοκέφαλος όλη την ημέρα, εύκολη κόπωση, αλλαγές στην προσωπικότητα, υπέρταση, αρρυθμίες και πιο άτυπα όπως αστάθεια και εμβολές. Στα παιδιά πρέπει να αξιολογείται η νυκτερινή ενούρηση, βουλιμία και επίδραση στην ανάπτυξη και βέβαια διαταραχές στη συγκέντρωση, γεγονός που επηρεάζει την επιδόσεις τους στο σχολείο και την διάθεση τους να κοινωνικοποιηθούν.

Πώς γίνεται η διάγνωση από τον γιατρό σε αυτή την περίπτωση;
Ο Ωτορινολαρυγγολόγος αρχικά θα κάνει έναν ενδοσκοπικό έλεγχο για να διαπιστώσει την κατάσταση του ανώτερου αεραγωγόυ. Ανάλογα με τα ευρήματα και την βαρύτητα των συμπτωμάτων μπορεί αρχικά να προτείνει έναν εργαστηριακό έλεγχο που μπορεί να περιλαμβάνει, νυκτερινή οξυμετρία, sleep endoscopy και μελέτη ύπνου σε ασθενείς με το τυπικό ιστορικό.

Ποιοι είναι οι τρόποι θεραπείας για να απαλλαγώ από το ροχαλητό/άπνοια;
Αρχικά η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική με την εφαρμογή της μάσκας θετικής διαρρινικής πίεσης ή αν δεν έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, χειρουργική ή συνδυασμός ανάλογα με τα ευρήματα και τη γενικότερη υγεία του ασθενούς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ροχαλητό: Αυτοί που ροχαλίζουν διπλασιάστηκαν τα τελευταία 20 χρόνια