ΡΟΜΠΕΡΤ ΧΟΛΕΪ

Robert Holley
23-01-2021

Ο Ρόμπερτ Χόλεϊ (28 Ιανουαρίου 1922 – 11 Φεβρουαρίου 1993) ήταν Αμερικανός βιοχημικός. Μοιράστηκε το Νόμπελ Ιατρικής το 1968 (με τους Har Gobind Khorana και Marshall Warren Nirenberg) για την περιγραφή της δομής του RNA μεταφοράς αλανίνης, που συνδέει το DNA και τη σύνθεση πρωτεϊνών.

Η έρευνα του Χόλεϊ για το RNA επικεντρώθηκε πρώτα στην απομόνωση του RNA μεταφοράς (tRNA) και αργότερα στον προσδιορισμό της αλληλουχίας και της δομής του tRNA της αλανίνης, του μορίου που ενσωματώνει το αμινοξύ αλανίνη στις πρωτεΐνες. Η ομάδα ερευνητών του Χόλεϊ προσδιόρισε τη δομή του tRNA χρησιμοποιώντας δύο ριβονουκλεάσες για να χωρίσει το μόριο tRNA σε κομμάτια. Κάθε ένζυμο διέσπασε το μόριο σε σημεία εντοπισμού συγκεκριμένων νουκλεοτιδίων. Μέσω μιας διαδικασίας «παζλ» της δομής των κομματιών που χωρίστηκαν από τα δύο διαφορετικά ένζυμα, και στη συνέχεια συγκρίνοντας τα κομμάτια και από τις δύο διασπάσεις ενζύμων, η ομάδα τελικά προσδιόρισε ολόκληρη τη δομή του μορίου. Η ομάδα των ερευνητών περιλαμβάνει την Elizabeth Beach Keller, η οποία ανέπτυξε το μοντέλο τριφυλλιού που περιγράφει το RNA μεταφοράς, κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Η δομή ολοκληρώθηκε το 1964 και ήταν μια βασική ανακάλυψη στην εξήγηση της σύνθεσης πρωτεϊνών από το αγγελιαφόρο RNA. Ήταν επίσης η πρώτη νουκλεοτιδική αλληλουχία ριβονουκλεϊκού οξέος που προσδιορίστηκε ποτέ. Ο Χόλεϊ τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 1968 για αυτήν την ανακάλυψη και ο Har Gobind Khorana και ο Marshall W. Nirenberg έλαβαν επίσης το βραβείο εκείνη τη χρονιά για τη συμβολή τους στην κατανόηση της πρωτεϊνικής σύνθεσης.