ΡΟΝΤΝΕΪ ΠΟΡΤΕΡ

Rodney Porter
07-10-2021

Ο Ρόντνεϊ Πόρτερ (8 Οκτωβρίου 1917 – 6 Σεπτεμβρίου 1985) ήταν Βρετανός βιοχημικός και βραβευμένος με Νόμπελ.

Γεννήθηκε στο Newton-le-Willows, στο Lancashire της Αγγλίας, γιος του Joseph Lawrence Porter, αρχιγραφέα του Railway Carriage and Wagon Works στο Earlestown (Newton-le-Willows) και της συζύγου του, Isabel May Reese. Σπούδασε στο Ashton-in-Makerfield Grammar School.

Ο Πόρτερ έλαβε το πτυχίο Bachelor of Science από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ το 1939 για τη Βιοχημεία.

Η καριέρα του διακόπηκε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κατά τον οποίο υπηρέτησε ως 2ος Υπολοχαγός στους Βασιλικούς Μηχανικούς που υπηρετούσαν στη Σικελία και τη Βόρεια Αφρική. Το 1944 προήχθη σε Ταγματάρχη και μετατέθηκε στο Βασιλικό Σώμα Υπηρεσίας Στρατού ως αναλυτής του Τμήματος Πολέμου, με έδρα τη Νάπολη της Ιταλίας.

Μετά τον πόλεμο μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge όπου έγινε ο πρώτος διδάκτορας του Fred Sanger. Του απονεμήθηκε το διδακτορικό του (PhD) το 1948.

Ο Πόρτερ εργάστηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας για έντεκα χρόνια (1949–1960) προτού ενταχθεί στην Ιατρική Σχολή του Νοσοκομείου St. Mary, στο Imperial College του Λονδίνου και γίνει ο καθηγητής Ανοσολογίας της Pfizer. Το 1967 διορίστηκε Whitley Καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Μέλος του Trinity College της Οξφόρδης. Η συνάδελφός του Elizabeth Press (Betty Press) εργάστηκε μαζί του στο NIMR, στο St Mary’s και στην Οξφόρδη συνεισφέροντας εκτενώς στο έργο που οδήγησε στο βραβείο Νόμπελ.