ΣΑΡΛ ΕΝΤΟΥΑΡ ΜΠΡΑΟΥΝ ΣΕΚΑΡ

Charles-Édouard Brown-Séquard
31-03-2021

Ο Σαρλ Εντουάρ Μπράουν-Σέκαρ (8 Απριλίου 1817 – 2 Απριλίου 1894) ήταν Μαυρικιανός φυσιολόγος και νευρολόγος που, το 1850, έγινε ο πρώτος που περιέγραψε αυτό που σήμερα ονομάζεται σύνδρομο Brown-Séquard. Ο Μπράουν-Σέκαρ ήταν δεινός παρατηρητής και πειραματιστής. 

Συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη γνώση μας για το αίμα, την θερμότητα των ζώων  και λειτουργίες του νευρικού συστήματος. Ήταν ο πρώτος επιστήμονας που εξέτασε τη φυσιολογία του νωτιαίου μυελού, δείχνοντας ότι η αφαίρεση των ινών που μεταφέρουν πόνο και αίσθηση θερμοκρασίας συμβαίνει στον ίδιο τον μυελό.
Το όνομά του απαθανατίστηκε στην ιστορία της ιατρικής με την περιγραφή ενός συνδρόμου που φέρει το όνομά του (σύνδρομο Brown-Séquard) λόγω της ημιτομής του νωτιαίου μυελού, το οποίο περιέγραψε αφού παρατήρησε τυχαίο τραυματισμό του νωτιαίου μυελού σε αγρότες που έκοβαν ζαχαροκάλαμο. στον Μαυρίκιο.

Πολύ πιο σημαντικό είναι ότι ήταν ένας από τους πρώτους που υπέθεσαν την ύπαρξη ουσιών, που τώρα είναι γνωστές ως ορμόνες, που εκκρίνονται στην κυκλοφορία του αίματος για να επηρεάσουν τα απομακρυσμένα όργανα. Συγκεκριμένα, έδειξε (το 1856) ότι η αφαίρεση των επινεφριδίων οδήγησε σε θάνατο, λόγω έλλειψης απαραίτητων ορμονών.

Σε ηλικία 72 ετών, σε μια συνάντηση της Societé de Biologie στο Παρίσι, ο Μπράουν-Σέκαρ ανέφερε ότι η υποδερμική έγχυση ενός υγρού που παρασκευάζεται από τους όρχεις ινδικών χοιριδίων και σκύλων οδηγεί σε αναζωογόνηση και παρατεταμένη ανθρώπινη ζωή. Ήταν γνωστό, μεταξύ των επιστημόνων, χλευαστικά, ως το Brown-Séquard Elixir. Μια ιατρική δημοσίευση της Βιέννης ειρωνεύτηκε περιφρονητικά: «Η διάλεξη πρέπει να θεωρηθεί ως περαιτέρω απόδειξη της ανάγκης συνταξιοδότησης καθηγητών που έχουν συμπληρώσει τα εξήντα και δέκα χρόνια τους».

Η έρευνα του Μπράουν-Σέκαρ, που δημοσιεύτηκε σε περίπου 500 δοκίμια και εργασίες, ειδικά στα Archives de Physiologie, τα οποία βοήθησε να δημιουργηθούν το 1868 μαζί με τους Jean-Martin Charcot και Alfred Vulpian, καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάσμα φυσιολογικών και παθολογικών θεμάτων.

Στα τέλη του 19ου αιώνα ο Μπράουν-Σέκαρ προκάλεσε πολλές διαμάχες στην περίπτωση της υποτιθέμενης τροποποίησης-κληρονομιάς από τα πειράματά του σε ινδικά χοιρίδια. Σε μια σειρά πειραμάτων που εκτείνονται σε πολλά χρόνια (1869 έως 1891), έδειξε ότι ένα μερικό τμήμα του νωτιαίου μυελού, ή ένα τμήμα του ισχιακού νεύρου, ακολουθήθηκε μετά από μερικές εβδομάδες από μια περίεργη νοσηρή κατάσταση που έμοιαζε με επιληψία.

Οι απόγονοι των ζώων που χειρουργήθηκαν ήταν συχνά εξαθλιωμένοι και ένας συγκεκριμένος αριθμός παρουσίαζε τάση για τη λεγόμενη επιληψία. Αν και ορισμένοι επιστήμονες θεώρησαν τα πειράματα ως στοιχεία για την κληρονομικότητα του Λαμάρκ, τα πειράματα δεν ήταν Λαμαρκικά, καθώς ο Λαμάρκ είχε απορρίψει ότι αυτό το είδος επίκτητου χαρακτηριστικού είχε κληρονομηθεί, καθώς τέτοια πειράματα δεν περιελάμβαναν τη χρήση και αχρηστία χαρακτήρων ως απόκριση στο περιβάλλον. Μια εξήγηση για τα αποτελέσματα ήταν ότι δείχνουν μεταδιδόμενη ασθένεια και όχι στοιχεία για την κληρονομικότητα ενός επίκτητου χαρακτήρα. Τα πειράματά του θεωρούνται πλέον ανώμαλα και έχουν προταθεί εναλλακτικές εξηγήσεις.