ΣΑΡΛ ΡΙΣΕ

Charles Richet
24-08-2021

Ο Σαρλ Ρομπέρ Ρισέ (26 Αυγούστου 1850 – 3 Δεκεμβρίου 1935) ήταν Γάλλος γιατρός και φυσιολόγος που ερεύνησε μία ποικιλία θεμάτων στη νευροχημεία, την πέψη, τη θερμορρύθμιση στα ομοιόθερμα ζώα και την αναπνοή. Τελικώς τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής «σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στο χώρο των αναφυλακτικών αντιδράσεων», το 1913.

Ο Ρισέ γεννήθηκε στο Παρίσι. Το 1887 έγινε καθηγητής της φυσιολογίας στο Collège de France και το 1898 μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Ιατρικής. Οι έρευνές του στην αναφυλαξία (anaphylaxie, λέξη που έπλασε ο ίδιος από ελληνικά συνθετικά), στις οποίες τον βοήθησε ο Πωλ Πορτιέ (Paul Portier), βοήθησαν στην ανακάλυψη των αιτίων που προκαλούν την αλλεργική ρινίτιδα, το άσθμα και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις σε εξωτερικές ουσίες. Επίσης, εξήγησαν κάποιες περιπτώσεις δηλητηριάσεων και αιφνίδιου θανάτου που δεν είχε σταθεί δυνατό να ερμηνευθούν με άλλο τρόπο. Το 1914 ο Ρισέ έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ο Ρισέ ήταν ένας άνθρωπος με πολλά ενδιαφέροντα, και τα έργα του περιλαμβάνουν βιβλία ιστορίας, κοινωνιολογίας, φιλοσοφίας, ψυχολογίας, αλλά και θεατρικά έργα, ακόμα και ποίηση. Εκτός αυτών, υπήρξε και πρωτοπόρος της αεροπορίας: βοήθησε στη σχεδίαση ενός πειραματικού γυροπλάνου ή αυτόγυρου, μιας μορφής αεροσκάφους, που έγινε γνωστό ως «Γυροπλάνο Μπρεγκέ-Ρισέ».

Είχε επίσης έντονο ενδιαφέρον για την ύπνωση και την εξωαισθητηριακή αντίληψη. Το 1891 ίδρυσε την επιθεώρηση Annales des sciences psychiques. («Χρονικά ψυχικών επιστημών»). Το 1905 έγινε πρόεδρος της Εταιρείας Παραψυχολογικών Ερευνών (Society for Psychical Research) στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι ο πατέρας του όρου «εκτόπλασμα». Διεξήγαγε πειράματα με μέντιουμ.

Το 1919 ο Ρισέ έγινε επίτιμος πρόεδρος του Διεθνούς Μεταφυσικού Ινστιτούτου (Institut Métapsychique International) των Παρισίων και το 1929 ενεργός πρόεδρος. Πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 85 ετών.