Σας αρέσει το junk food; Φταίνε τα γονίδια σας

26-12-2016
Junk Food: Στα Ελληνικά, φαγητό σκουπίδι. Κοινώς το έτοιμο και πρόχειρο φαγητό. Όπως κι αν το πούμε το ίδιο κακό κάνει στην υγεία μας. Κι όμως ορισμένοι δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε ένα ζουμερό burger, μια πίτσα ή ένα σουβλάκι. Τώρα, έρευνα Βρετανών επιστημόνων λέει πως η τάση του ανθρώπου να του αρέσει αυτό το φαγητό είναι στα γονίδια του.
 
Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου στη Βρετανία μελέτησαν 45 καυκάσιους Ευρωπαίους. Σκοπός τους να βρουν γιατί κάποιοι έχουν την τάση να τους αρέσουν αυτά τα φαγητά κι άλλοι όχι.
Οι άντρες έμειναν νηστικοί όλο το βράδυ και το πρωί υποβλήθηκαν σε μια σειρά εξετάσεων. Σε ένα πείραμα μάλιστα, οι ειδικοί έδειξαν στους εθελοντές μια σειρά από φωτογραφίες με φαγητά την ώρα που ειδικά μηχανήματα κατέγραφαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου τους.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως τα γονίδια FTO και DRD2 προκαλούν στον άνθρωπο την τάση να του αρέσει το έτοιμο και πρόχειρο φαγητό. Κυρίως, φαγητό με πρόσθετη ζάχαρη και λιπαρά.
Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα των εξετάσεων, οι άντρες που είχαν αυτά τα δυο γονίδια είχαν αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα όταν κοιτούσαν τις φωτογραφίες με το junk food.
 
Μάλιστα, όπως έδειξε η έρευνα, οι άνθρωποι που είχαν τα γονίδια FTO και DRD2 δεν παρουσίαζαν καμία ιδιαίτερη αύξηση στην εγκεφαλική τους δραστηριότητα όταν έβλεπαν φωτογραφίες με φρούτα ή λαχανικά.
 
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τι κάνει αυτά τα δυο γονίδια να μας κάνουν να θέλουμε junk food και φαγητό με περισσότερα λιπαρά; Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Tony Goldstone τα γονίδια  FTO και DRD2 αυξάνουν την έκκριση της ντοπαμίνης τον εγκέφαλο. Κι αυτή μας κάνει να θέλουμε ανταμοιβή με περισσότερο φαγητό.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: