Σχεδόν ένας στους τέσσερις θανάτους από ναρκωτικά παγκοσμίως αφορά τις ηλικίες 15-19 ετών

28-02-2020

Ανησυχητική αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών από τους νέους, διαπιστώνει η φετινή ετήσια έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Πλέον ένας στους τέσσερις (23,1%) θανάτους από ναρκωτικά αφορά τις ηλικίες 15-19 ετών, με τις νέες, συνθετικές, ψυχοδραστικές ουσιών (NPS) να βρίσκονται στο επίκεντρο της Επιτροπής.

Την έκθεση παρουσίασαν ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ Χρήστος Λιάπης και ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βασίλης Γκιτάκος. Αναφερόμενος στην ανησυχητική, αυξανόμενη χρήση ναρκωτικών ουσιών από τους νέους, ο κ. Λιάπης, σημείωσε ότι πλέον ένας στους τέσσερις θανάτους από ναρκωτικά αφορά τις ηλικίες 15-19 ετών. Όπως είπε, τα στοιχεία αφορούν το 2015, αλλά σύμφωνα με τις ενδείξεις το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί μεταξύ των νέων.

Σύμφωνα με τον κ. Λιάπη, οι έρευνες δείχνουν ότι όσο νωρίτερα αρχίζει η χρήση, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες χρήσης ουσιών στην ενήλικη ζωή. Επίσης, από τις έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών προηγείται χρήση αλκοόλ και καπνού από παιδιά και εφήβους. Ειδική αναφορά έκανε στο ζήτημα των κοινωνικών αντιλήψεων, σημειώνοντας ότι η κοινωνική ανοχή κατανάλωσης αλκοόλ, καπνού και κάνναβης από την προεφηβική ηλικία δημιουργεί στα παιδιά και τους εφήβους την πεποίθηση «θετικής εικόνας για τις ουσίες και τη χρήση τους», αν και είναι ευρέως γνωστοί οι κίνδυνοι.

Από την πλευρά του ο κ. Γκιτάκος είπε ότι στην Ευρώπη βρίσκεται σε άνοδο η χρήση υψηλής καθαρότητας κοκαΐνης. Συγχρόνως, βρίσκεται σε άνοδο η ενέσιμη χρήση διεγερτικών -κοκαΐνη, αμφεταμίνες και συνθετικές καθινόνες.

Στις ΗΠΑ οι θάνατοι από υπερβολική δόση οπιοειδών, και ειδικότερα συνθετικών οπιοειδών, συνεχώς αυξάνονται. Στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική η χρήση ουσιών, και ιδιαίτερα της κάνναβης, αυξάνεται σε όλες τις χώρες της περιοχής. Στη Νότια Αμερική η παραγωγή, διακίνηση και χρήση ουσιών προκαλεί ανασφάλεια και βία. Στην περιοχή αυτή, περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή του κόσμου, οι ουσίες συνδέονται άμεσα με ανθρωποκτονίες και χρήση πυροβόλων όπλων.

Για την Αφρική δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία. Όμως, πολλές χώρες αντιμετωπίζουν ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα λόγω της παρασκευής και χρήσης του συνθετικού οπιοειδούς τραμαδόλης.

Κύριο χαρακτηριστικό της Ασίας είναι η συνεχής επέκταση της παραγωγής, διακίνησης και χρήσης συνθετικών ναρκωτικών, ιδιαίτερα της μεθαμφεταμίνης. Το πρόβλημα στην Ωκεανία εντοπίζεται στην αυξανόμενη διακίνηση ουσιών μέσω των νησιών του Ειρηνικού.