Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ο γάμος και η συμβίωση έχουν διάφορα οφέλη για την υγεία, ιδίως για τους ηλικιωμένους.

Νέα διεθνής έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είναι παντρεμένοι ή συμβιώνουν με σύντροφο, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα το επίπεδο σακχάρου στο αίμα τους να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα, ανεξάρτητα από το πόσο αρμονική είναι η συνύπαρξη του ζευγαριού.

Σχέσεις και υγεία

Οι ερευνητές από τον Καναδά και το Λουξεμβούργο, με επικεφαλής τη Δρα Κάθριν Φορντ των πανεπιστημίων Λουξεμβούργου και Carleton στην Οτάβα, ανέλυσαν σε βάθος δεκαετίας στοιχεία για 3.335 άτομα 50-89 ετών χωρίς διάγνωση διαβήτη στην αρχή της μελέτης.

Τα επίπεδα σακχάρου των συμμετεχόντων μετριούνταν κατά περιόδους, ενώ παράλληλα αξιολογούνταν η οικογενειακή κατάστασή τους, καθώς και άλλοι παράγοντες (εισόδημα, εργασία, κάπνισμα, σωματική άσκηση, κατάθλιψη, βάρος, κοινωνικό δίκτυο κ.α.).

Διαπιστώθηκε ότι ο γάμος/συμβίωση μείωνε την πιθανότητα αύξησης του σακχάρου, ενώ ένας χωρισμός/διαζύγιο ή η απώλεια του συντρόφου εξαιτίας θανάτου αύξανε την πιθανότητα για προδιαβήτη ή διαβήτη. Η ποιότητα της σχέσης δεν φάνηκε να παίζει τόσο ρόλο, όσο το να υπάρχει μια μόνιμη έγγαμη/συντροφική σχέση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open Diabetes Research & Care.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σχέσεις: 3 επιστημονικοί τρόποι για να ξεπεράσεις τον χωρισμό πιο γρήγορα