Σχιζοφρένεια: Αυτή είναι η βασική διαφορά στον εγκέφαλο των σχιζοφρενών

σκιά ενός άνδρα που ουρλιάζει επειδή έχει σχιζοφρένεια
01-02-2020

Η σχιζοφρένεια είναι ίσως η πιο σοβαρή ψυχική νόσος. Και είναι η νόσος που έχει γίνει αντικείμενο μελέτης περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει την μεγάλη διαφορά που υπάρχει στον εγκέφαλο των ασθενών με σχιζοφρένεια.

Η πρωτεΐνη στον εγκέφαλο των ασθενών με σχιζοφρένεια

Μια νέα μέθοδος εγκεφαλικής απεικόνισης αποκάλυψε πως οι άνθρωποι που πάσχουν από σχιζοφρένεια, έχουν μειωμένα επίπεδα μιας βασικής πρωτεΐνης για την επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων.

Η νέα μελέτη των Imperial College London και King’s College London επιστράτευσε μια νέα τεχνική PET scan. Διαπιστώθηκε λοιπόν πως οι σχιζοφρενείς έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα της SV2A. Της πρωτεΐνης που υπάρχει στις νευρικές συνάψεις και αφορά στην επικοινωνία τους.Με τα ανεπαρκή επίπεδά της στον εγκέφαλο, οι συνάψεις χάνουν σε συνδεσιμότητα. Ένας παράγοντας που παίζει τον δικό του ρόλο στην ανάπτυξη της σχιζοφρένειας.

«Πρέπει να αναπτύξουμε νέες θεραπείες. Αυτή η πρωτεΐνη SV2A μπορεί να είναι ο στόχος των νέων φαρμάκων για να αποκατασταθεί η συναπτική λειτουργία», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Oliver Howes.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications», χαιρετίστηκε ως μικρή επανάσταση για την αποκωδικοποίηση της σχιζοφρένειας, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες της ψυχιατρικής νόσου…

Πηγή: Nature Communications

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σχιζοφρένεια: Έτσι ακούγονται οι φωνές στο μυαλό των ασθενών