Σχιζοφρένεια: Αυτοί είναι οι παράγοντες που ενισχύουν την αντίσταση της στη θεραπεία

σκιά ενός άνδρα που ουρλιάζει επειδή έχει σχιζοφρένεια
13-11-2019

Η σχιζοφρένεια είναι μια ψυχική νόσος που τρομάζει τον κόσμο. Μπορεί όμως να ελεγχθεί με την κατάλληλη αγωγή και την σωστή παρακολούθηση. Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων με σχιζοφρένεια που με τα σωστά φάρμακα μπορούν να ζήσουν μια λειτουργική καθημερινότητα. Γίνεται όμως η αγωγή κάποιες φορές να μην έχει αποτελέσματα; Ναι, λένε οι ειδικοί. Μάλιστα, υπάρχουν παράγοντες που ενισχύουν την αντίσταση της νόσου στην θεραπεία. Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες;

Πιο πιθανό να παρουσιάζουν αντίσταση στη θεραπεία είναι οι ασθενείς με σχιζοφρένεια που έχουν οικογενειακό ιστορικό ή χαμηλό δείκτη νοημοσύνης.

Η έρευνα 

Τα ευρήματα έρευνας που διεξήγε το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, και δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Molecular Psychiatry», είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς ανοίγουν, κατά τους ερευνητές, έναν νέο δρόμο για το σχεδιασμό φαρμακοθεραπειών για τη βελτίωση της γνωστικής ικανότητας.

Η σχιζοφρένεια είναι μια ψυχική διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ένας άνθρωπος σκέφτεται, αισθάνεται και συμπεριφέρεται. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αποδιοργανωμένο λόγο, αποδιοργανωμένη ή κατατονική συμπεριφορά, ψευδαισθήσεις, αποπροσανατολισμό και άλλες γνωστικές δυσκολίες.

Πότε η θεραπεία για την σχιζοφρένεια δεν έχει αποτελέσματα

Πάνω από το 30% των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί δεν ανταποκρίνονται στην υπάρχουσα αντιψυχωτική θεραπεία. Αυτοί πάσχουν από μια κατάσταση που ονομάζεται «ανθεκτική στη θεραπεία σχιζοφρένεια» (treatment resistant schizophrenia – TRS), μια κατάσταση η οποία σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας και σημαντικό κόστος για την υγεία. Ένα άτομα μπορεί να διαγνωστεί με αυτόν τον τύπο της σχιζοφρένειας μετά από αποτυχία στην ανταπόκριση τουλάχιστον δύο ειδών διαφορετικών αντιψυχωτικών φαρμάκων.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 24.000 Σουηδούς ενήλικες για κατά μέσο όρο 8,5 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων περίπου 4.800 που υπέφεραν από τη μορφή της νόσου που αντιστέκεται στη θεραπεία. Οι μελετητές χρησιμοποίησαν πολλούς και διαφορετικούς τρόπους για να καταγράψουν και να συνδέσουν τα δεδομένα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί που είχαν συγγενείς με τη νόσο και οι άντρες με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης στα 18 τους χρόνια είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν σχιζοφρένεια που αντιστέκεται στη θεραπεία.

Η Καρίνα Κοβάλεκ, ερευνήτρια του τμήματος Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα τόνισε ότι τα ευρήματα αυτά που δείχνουν ότι ο δείκτης νοημοσύνης παίζει ρόλο στην εμφάνιση της ανθεκτικής στη θεραπεία σχιζοφρένεια είναι σημαντικά για τις προσπάθειες δημιουργίες νέων φαρμάκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μαλλιά: Πως μπορούν να δείξουν την τάση στην σχιζοφρένεια