Σχιζοφρένεια: Έτσι ακούγονται οι φωνές στο μυαλό των ασθενών

Άνδρας με σχιζοφρένεια
20-01-2020

Όλοι έχουμε ακούσει πως οι ασθενείς με σχιζοφρένεια πολλές φορές, σε ορισμένα στάδια της νόσου, ακούν φωνές στο μυαλό τους να τους λένε τι να κάνουν και τι να πουν. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ακούγονται άραγε αυτές οι φωνές; Επιστήμονες στην Αγγλία, πήραν εκατοντάδες συνεντεύξεις από ασθενείς με σχιζοφρένεια. Κατάφεραν λοιπόν να τις αποτυπώσουν.

Οι φωνές στο μυαλό των ασθενών με σχιζοφρένεια

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας τα κατάφεραν. Ακόμα και οι ίδιοι οι ασθενείς με σχιζοφρένεια, που άκουσαν το τελικό αποτέλεσμα, συμφώνησαν  ότι κάπως έτσι είναι οι “φωνές που ακούν στο κεφάλι τους” μερικές φορές.

Πατήστε “play” και ακούστε προσεκτικά. Αν κλείσετε τα μάτια σας, όσο θα παίζει το βίντεο, θα νιώσετε ακόμα καλύτερα τι συμβαίνει κάποιες φορές στο μυαλό ενός ατόμου με σχιζοφρένεια…

Οι ακουστικές παραισθήσεις, όπως είναι ο όρος για τις “φωνές στο κεφάλι” μερικών ατόμων με σχιζοφρένεια περιγράφονται ως ψευδείς αντιλήψεις του ήχου. Μάλιστα, έχουν συσχετιστεί με ένα σωρό πράγματα, όπως “θεία επικοινωνία” και σοβαρές ψυχικές ασθένειες.

Τι λένε οι ειδικοί

Στην πραγματικότητα, το 5-13% των ενηλίκων “ακούνε φωνές” σε κάποια στιγμή στη ζωή του, σύμφωνα με το iflscience. Στην εν λόγω μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Psychiatry, μια ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια του Durham και του Stanford στην Αγγλία ζήτησε από 153 εθελοντές με μια σειρά από ψυχικές διαγνώσεις (συμπεριλαμβανομένων 26 που δεν είχαν ποτέ μια ψυχιατρική διάγνωση) να περιγράψουν τις προσωπικές τους εμπειρίες με ακουστικές ψευδαισθήσεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι απαντήσεις των εθελοντών αμφισβήτησαν τον ίδιο τον ορισμό των ακουστικών παραισθήσεων. Σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων περιέγραψε τις φωνές σαν να τους μιλάει κάποιος στο ίδιο δωμάτιο. Όμως, το 10% ανέφερε ότι άκουγε φωνές “σαν να σκέφτεται” ο ίδιος. Ένα επιπλέον 40% ανέφερε ότι άκουγε “ανάμικτες” φωνές. Δηλαδή φωνές που έμοιαζαν και με σκέψεις, αλλά και σαν να τους μιλάει κάποιος άλλος.

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, το πόσο δυνατά τα άτομα με σχιζοφρένεια άκουγαν αυτές τις ακουστικές ψευδαισθήσεις, δεν αντιστοιχούν με τη σοβαρότητα της κατάστασης της ψυχικής υγείας τους. Για παράδειγμα, ένα άτομο με μια πιο ακραία μορφή ψύχωσης, δεν σημαίνει ότι θα ακούει τις φωνές αυτές πιο καθαρά, ή δυνατά σε σύγκριση με έναν ασθενή, του οποίου η σχιζοφρένεια δεν ήταν τόσο

Πηγή: http://www.medicaldaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σχιζοφρένεια: Αυτοί είναι οι παράγοντες που ενισχύουν την αντίσταση της στη θεραπεία