Σχιζοφρένεια: Η απώλεια επαφής ανάμεσα στους νευρώνες οφείλεται για τη νόσο

Ανδρικό κεφάλι πολλές φορές το ένα μέσα στο άλλο
23-01-2020

Η σχιζοφρένεια είναι ίσως η πιο σοβαρή ψυχική νόσος που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, στενή παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή. Η νόσος αυτή έχει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων αμέτρητες φορές. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών ειδικών δείχνει πως η σχιζοφρένεια μπορεί να οφείλεται στην απώλεια της επαφής μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου.

Η έρευνα για τη σχιζοφρένεια

Ερευνητές από το τμήμα Ιατρικής Imperial College και King’s College του Λονδίνου χρησιμοποίησαν μια πρωτοποριακή τεχνική σάρωσης του εγκεφάλου. Μελέτησαν 18 άνθρωπους με διεγνωσμένη σχιζοφρένεια και 18 χωρίς τη νόσο. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη μέτρηση μιας πρωτεΐνης που βρέθηκε στις νευρωνικές συνάψεις. Της SV2A. Η πρωτεΐνη αυτή έχει αποδειχθεί καλός δείκτης της συνολικής πυκνότητας των συνδέσεων στον εγκέφαλο.

Χρησιμοποίησαν έναν ανιχνευτή που συνδέεται με την πρωτεΐνη και που εκπέμπει ένα σήμα το οποίο μπορεί να προσληφθεί από την απεικονιστική εξέταση PET (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων εγκεφάλου).

Τα συμπεράσματα των ειδικών

Κατά το πείραμα, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της συναπτικής πρωτεΐνης SV2A ήταν σημαντικά χαμηλότερα στο εμπρόσθιο τμήμα του εγκεφάλου. Δηλαδή στην περιοχή που συμμετέχει στον προγραμματισμό, στα άτομα με σχιζοφρένεια. Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν κάποιες πρώιμες αποδείξεις ότι το επίπεδο της συναπτικής πρωτεΐνης συνδέεται με τις γνωστικές επιδόσεις στους ασθενείς.
Επιβεβαιώνουν λοιπόν παλαιότερες επιστημονικές υποθέσεις που είχαν ωστόσο βασιστεί σε μελέτες πάνω σε αποθανόντες. Η πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications και που πρώτη εξέτασε τον εγκέφαλο ζωντανών ανθρώπων, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες και πιο επιτυχημένες θεραπείες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Oliver Howes τα νέα ευρήματα θα μπορέσουν να επεκτείνουν τη θεραπεία πέρα από την αντιμετώπιση των ψυχωτικών συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας. Όπως η απώλεια ικανότητας προγραμματισμού και μνήμης. Συμπτωμάτων, που αποτελούν όμως μία μόνο πτυχή της νόσου. Η απώλεια των συνάψεων των νευρώνων, θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για την ευρύτερη συμπτωματολογία της νόσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σχιζοφρένεια: Έτσι ακούγονται οι φωνές στο μυαλό των ασθενών