Σχολή σκύλων-οδηγών τυφλών, κατηγορεί το υπουργείο για ρατσισμό

26-12-2016

Για ρατσιστική συμπεριφορά έναντι των ανθρώπων με αναπηρία χειριστών σκύλων – οδηγών κατηγορεί Ελληνική Σχολή Σκύλων-Οδηγών Τυφλών Λάρα το υπουργείο Υγείας με αφορμή πρόσφατη εγκύκλιο για την πρόσβαση και  παραμονή σκύλων – βοηθείας, σκύλων – οδηγών τυφλών και των εκπαιδευομένων κουταβιών σε καταστήματα κι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, και την ανάρτηση σχετικού σήματος σε αυτά τα καταστήματα.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, η Ελληνική Σχολή υποστηρίζει ότι με την τοποθέτηση ειδικού σήματος «επιχειρείται η διαμόρφωση πεδίου επιλεκτικής πρόσβασης των σκύλων- οδηγών (και άλλων κατηγοριών σκύλων βοηθείας) και των χειριστών τους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή, «αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας και των σχετικών οδηγιών της Ε.Ε., σε σημείο που συνιστά ρατσιστική συμπεριφορά έναντι των ανθρώπων με αναπηρία χειριστών σκύλων – οδηγών, παρά την εκ του αντιθέτου διαβεβαίωση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας».

Σε άλλο σημείο της επιστολής τονίζεται ότι «η  πρόσβαση  στον  πιστοποιημένο εργαζόμενο (ή υπό εκπαίδευση) και υγιή σκύλο – οδηγό και τον χειριστή του είναι ελεύθερη παντού χωρίς αστερίσκους, φίμωτρα ή ψιλά γράμματα». Με τη συγκεκριμένη λοιπόν εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας -σημειώνει- εισάγεται επιλεκτική πρόσβαση κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, οδηγώντας σε πολιτικές αποκλεισμού των επιχειρηματιών που δεν θα φέρουν το συγκεκριμένο σήμα.

Και συνεχίζει: «Αναρωτιόμαστε δε εάν – σύμφωνα  με την εφαρμοστικότητα που εισάγει η εγκύκλιος – ο τυφλός χειριστής θα πρέπει να «δει» το συγκεκριμένο σήμα ώστε μετέπειτα να προχωρήσει στην είσοδο του καταστήματος!».