Σχολικά κυλικεία

26-12-2016

Νέοι διατροφικοί κανόνες θα ισχύσουν από φέτος για τους μαθητές, καθώς ξεκινά το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών στα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Εντωμεταξύ, έλεγχοι αναμένεται να αρχίσουν στα σχολικά κυλικεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς για να διαπιστωθούν παραβάσεις, ενώ ο κατάλογος των προϊόντων που επιτρέπεται να πωλούνται από τα κυλικεία των σχολείων είναι συγκεκριμένος και πολύ σαφής.

Πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία

Το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία, όπως έχει διασαφηνίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στοχεύει μεταξύ άλλων και στην προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ποσοστό Κοινοτικής συμμετοχής 59%. Η διάρκεια του προγράμματος με τη δωρεάν διανομή φρούτων και λαχανικών στα σχολεία είναι τριετής, ενώ προβλέπεται η προώθηση τόσο των νωπών, όσο και των μεταποιημένων φρούτων.

Σχολικά κυλικεία: Έλεγχοι και παραβάσεις

Σοβαρές παραβάσεις αποκαλύπτουν κάθε φορά οι έλεγχοι στα σχολικά κυλικεία, που ξεκινούν συνήθως με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Είναι χαρακτηριστικό πως οι πρώτοι έλεγχοι σε σχολικά κυλικεία πέρυσι τον Σεπτέμβριο αποκάλυψαν πως ένα στα τρία κυλικεία πουλούσαν μη επιτρεπόμενα είδη, λειτουργούσαν χωρίς άδεια ή στερούνταν βιβλιάριο υγείας. Μία από τις πρόσφατες οργανωμένες έρευνες για τα σχολικά κυλικεία διενεργήθηκε πέρυσι από το πανελλήνιο κέντρο οικολογικών ερευνών ΠΑΚΟΕ σε 40 κυλικεία σχολείων στην Αθήνα. Στην ανάλυση δειγμάτων από τα σχολικά κυλικεία βρέθηκε ότι ακατάλληλα ήταν το 70% των αρτοσκευασμάτων, το 50% των γαλακτοκομικών, το 80% σε τυρόπιτες και άλλες πίτες, ενώ πρωταθλητής αναδείχθηκε η σοκολάτα με ακατάλληλο το 92% των δειγμάτων.

Σχολικά κυλικεία – ποιος είναι υπεύθυνος

Με απόφαση της αρμόδιας σχολικής επιτροπής συγκροτείται η Επιτροπή Ελέγχου λειτουργίας για τα σχολικά κυλικεία, που απαρτίζεται από το διευθυντή του σχολείου, μέλος του συλλόγου γονέων, μέλος της σχολικής επιτροπής, μέλος της μαθητικής κοινότητας και έναν εκπαιδευτικό. Πρόεδρος στην επιτροπή ελέγχου λειτουργίας των σχολικών κυλικείων είναι ο διευθυντής του σχολείου και έργο της ο έλεγχος της ομαλής λειτουργίας του κυλικείου, καθώς και ο έλεγχος των προϊόντων και των ειδών που πωλούνται στα παιδιά.

Σχολικά κυλικεία και νέα γρίπη

Από την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς προβλέπεται να μοιραστούν σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς φυλλάδια και αφίσες με τις προτάσεις υγιεινής από το υπουργείο Υγείας, ενώ στις οδηγίες προς τα σχολεία συμπεριλαμβάνονται και συμβουλές για τα σχολικά κυλικεία. Προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένα μέτρα, πέραν του ότι οι διευθυντές των σχολείων καλούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα είδη που διατίθενται από τα σχολικά κυλικεία, δεδομένου ότι η διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα θωράκισης του οργανισμού στη γρίπη αλλά και να ελέγχουν την καθαριότητα και υγιεινή όλων των χώρων του σχολείου.

Σχολικά κυλικεία: Τι επιτρέπεται να πωλούν τα κυλικεία στα σχολεία

Σχολικά κυλικεία και σάντουιτς: Επιτρέπονται τα σάντουιτς και τα τυποποιημένα τοστ, με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό, ενώ συνιστάται το ολικής αλέσεως. Τα σάντουιτς μπορούν να περιέχουν τυρί ή και γαλοπούλα, ενώ από τα λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας. Η μαγιονέζα δεν επιτρέπεται, ενώ δεν συνιστάται και η προσθήκη βούτυρου ή μαργαρίνης, η οποία αν προστεθεί θα πρέπει να μην έχει περιεκτικότητα σε trans λιπαρά που να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.

Σχολικά κυλικεία και απλά αρτοσκευάσματα: Επιτρέπονται όλα τα απλά αρτοσκευάσματα όπως οι φρυγανιές, τα αρτίδια, τα φρατζολάκια, τα σησαμένια κουλούρια, τα παξιμάδια, τα κριτσίνια (τα οποία αν περιέχουν ουσίες τα trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λιπιδίων) σε ατομική συσκευασία έως 50 γραμμαρίων.

Σχολικά κυλικεία και διάφορα αρτοσκευάσματα: Από την κατηγορία αυτή επιτρέπονται μόνο τα σταφιδόψωμα, τα μουστοκουλουρα και τα απλά μπισκότα χωρίς γέμιση. Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα είναι η ατομική συσκευασία έως 60 γραμμάρια και η περιεκτικότητα σε trans λιπαρά που δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων. Η ζάχαρη στα μπισκότα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα ολικά λιπαρά. Τα κορεσμένα λιπαρά και το νάτριο δεν πρέπει να υπερβαίνουν αντίστοιχα τα 5 γραμμάρια και τα 0,5 γραμμάρια.

Σχολικά κυλικεία και τυρόπιτα ή σπανακόπιτα: Το βάρος της μερίδας πρέπει να είναι έως 200 γραμμάρια και το τυρί φέτα ή κασέρι.

Σχολικά κυλικεία και γαλακτομικά: Το γιαούρτι δεν επιτρέπεται να περιέχει συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, ενώ συνιστάται ο τύπος με χαμηλά λιπαρά. Επιτρέπεται το γάλα πλήρες ή χαμηλό σε λιπαρά, αλλά και το γάλα με κακάο χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομική συσκευασία (έως 250 ml για το γάλα με κακάο, έως 500 ml για το σκέτο γάλα). Το ρυζόγαλο επιτρέπεται επίσης, όπως και η απλή κρέμα χωρίς όμως τη προσθήκη άλλων συστατικών και σε συκευασία έως 150ml.

Σχολικά κυλικεία και φρούτα: Τα φρέσκα φρούτα πρέπει να είναι σε ατομική συσκευασία και καλά πλυμένα, ενώ τα ξηρά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα και σταφίδες ) επιτρέπονται σε ατομική συσκευασία έως 50 γραμμαρίων. Από την άλλη, οι φρέσκοι χυμοί φρούτων ( 100% χυμός ) δεν πρέπει να έχουν πρόσθετη ζάχαρη και η συσκευασία τους πρέπει να είναι έως 330ml.

Σχολικά κυλικεία και διάφορα σνακ: Οι ξηροί καρποί επιβάλλεται να είναι ανάλατοι σε συσκευασία έως 50 γρ. Και η σοκολάτα πρέπει να είναι υγείας ή γάλακτος χωρίς γέμιση σε μικρή συσκευασία των 30 γραμμαρίων. Το μέλι επιτρέπεται να πωλείται σε ατομική συσκευασία και ο χαλβάς ή το παστέλι επίσης.

 

Σχολικά κυλικεία και προσωπικό: Στο προσωπικό επιτρέπεται η πώληση καφέ και αφεψημάτων.