Σε 17 δήμους της χώρας έχει “χτυπήσει” ο ιός του Δυτικού Νείλου

20-08-2019

Σε τουλάχιστον 17 δήμους τα χώρας έχει «χτυπήσει» ο ιός του Δυτικού Νείλου, με τα περισσότερα κρούσματα να καταγράφονται σε Λάρισα, Καβάλα και Ανατολική Αττική. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, έχουν καταγραφεί 49 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας και Μ.Ε.Θεσσαλονίκης.

Αντίστοιχα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, κατά την περίοδο 2019, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ έχουν καταγραφεί – εκτός από τη χώρα μας – και σε: Ουγγαρία, Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο και Σερβία.

Σημειώνεται ότι η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Σύμφωνα με τον Ε.Ο.Δ.Υ., «καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που (πιθανά) θα κυκλοφορήσει ο ιός και οι πιθανές περιοχές καταγραφής κρουσμάτων σε κάθε περίοδο μετάδοσης δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια». Ως εκ τούτου, ο Ε.Ο.Δ.Υ. συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.