Σε αναβρασμό η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Τριήμερη απεργία των ιδιωτικών εργαστηρίων

15-11-2019

Σε «αναβρασμό» βρίσκεται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα μας, δημόσια και ιδιωτική. Μετά την απόφαση των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και εργαστηρίων να προχωρήσουν σε 3ημερη απεργία την ερχόμενη εβδομάδα, σε τροχιά κινητοποιήσεων εισέρχεται και ο δημόσιος τομέας.

Ειδικότερα, σε ευρεία σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων δημοσίων δομών υγείας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Δώμα του Ευαγγελισμού, μετά από πρόσκληση του σωματείου του Ευαγγελισμού, συζητήθηκαν τα «διαρκώς επιδεινούμενα προβλήματα στις δομές Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας και ο επιβεβλημένος σχεδιασμός κοινής δράσης των πρωτοβάθμιων σωματείων & των μαχόμενων υγειονομικών».

Ειδική αναφορά έγινε στις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, τις απολύσεις των συμβασιούχων – εργολαβικών, της υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας και στις επερχόμενες ΣΔΙΤ. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καμιά απόλυση συμβασιούχου, εργολαβικού (ή με όποια «ελαστική» σχέση εργασίας πχ μέσω ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ) και μονιμοποίησή τους, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, άμεση, πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και των Δημόσιων δομών Υγείας – Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανάπτυξη όλων των κλειστών κλινών ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΝ, χειρουργείων κι εξειδικευμένων κέντρων αναφοράς με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό κλπ.

Για τα παραπάνω, προγραμματίζονται παρεμβάσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα, μεταξύ των οποίων την Πέμπτη 21 /11: Μέρα κοινής δράσης (με διάφορες μορφές) σε όλους τους χώρους εργασίας, την Τετάρτη 27/11: πανυγειονομική Στάση Εργασίας σε όλη την πρωινή βάρδια – πορεία σε Υπ. Υγείας, Εργασίας με αιχμή ΒΑΕ – Ασφαλιστικό, συμμετοχή στα συλλαλητήρια ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και για την υπεράσπιση της Κοιν. Ασφάλισης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα σωματεία: Ευαγγελισμός, Αττικόν, ΚΑΤ, Ελπίς, Σωτηρία, Οφθαλμιατρείο, Λαϊκό, Ασκληπιείο Βούλας, ΝΙΜΤΣ, Θριάσιο, ΨΝΑ «Δαφνί», Νίκαια, Παίδων Πεντέλης, Ε.Ι.Ν.Α.Π.. Επίσης, συμμετείχαν και μέλη ΔΣ, συνδικαλιστές και συνάδελφοι από ΟΚΑΝΑ, Αλεξάνδρας, Μεταξά, Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, Αρεταίειο, Κ.Υ. Περιστερίου, ΠΑΙΔΩΝ Αγλαΐα Κυριακού και Άγιος Σάββας.