Σε έλλειψη απαραίτητο φάρμακο για καρδιοπαθείς

Χάπια
26-12-2016

Σύμφωνα με πληροφορίες οι φαρμακοποιοί ενημερώθηκαν από τους προμηθευτές τους ότι φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα με τη δραστική ουσία σπειρονολακτόνη, το οποίο είναι ορφανό-πρωτότυπο δεν θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα για τους επόμενους μήνες. Το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιείται σε οιδήματα καρδιάς και ήπατος. Ανάλογη δράση (όχι απολύτως ίδια όμως) παρουσιάζει μόνο ένα φάρμακο ακόμη. Δεν μπορούν όμως όλοι ανεξαιρέτως οι ασθενείς που θα χρειαστούν το φάρμακο με τη δραστική ουσία σπειρονολακτόνη να καλυφθούν ικανοποιητικά με το άλλο. Με μία επιστολή τους οι φαρμακοποιοί προς την φαρμακευτική εταιρεία «Pfizer» ζητάνε να ενημερωθούν άμεσα για το χρόνο αποκατάστασης του προβλήματος προκειμένου οι ασθενείς (κατόπιν επανεξέτασης ή συμβουλής των θεράποντων ιατρών) να στραφούν σε εναλλακτικές θεραπείες για το εν λόγω χρονικό διάστημα.

Ο κύριος Γιάννης Δαγρές, μέλος του Δ.Σ του Φ.Σ.Α δήλωσε σχετικά στο «healthview»: «Σε περίπτωση έλλειψης φαρμάκου που μπορεί να διαρκέσει καιρό το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να ενημερώσει η εταιρεία που το εμπορεύεται τον ΕΟΦ, να έχει φροντίσει η εταιρεία να διαθέτει τρίμηνο απόθεμα ασφαλείας στις αποθήκες της όπως ορίζει ο Νόμος, και να τεκμηριώσει τους λόγους της έλλειψης, ότι δηλαδή είναι αντικειμενικοί και υπεράνω βίας. Τότε η πολιτεία αναζητά εναλλακτικούς τρόπους και πηγές να προμηθευτεί τις ελάχιστες απαραίτητες ποσότητες τεμαχίων και ενημερώνει τους γιατρούς της χώρας ώστε να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των ασθενών τους. Αν όμως οι λόγοι έλλειψης του φαρμάκου δεν είναι λόγω ανωτέρας βίας αλλά έχουν να κάνουν απλώς με την κερδοφορία της επιχείρησης ή κάποια ανάλογη επιχειρηματική απόφαση ιδιοκτητών της, τότε σε γενικές γραμμές, και ειδικά σε περίπτωση που δεν υπάρχει ακριβώς ίδιο ή απολύτως ισοδύναμο φάρμακο με αυτό που παρουσιάζει έλλειψη , η διοίκηση της εταιρείας μπορεί να κριθεί κατηγορούμενη από τη Δικαιοσύνη για πρόκληση σωματικής βλάβης (ή ακόμα και ανθρωποκτονίας) ασθενών κατ’ εξακολούθηση, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να περάσει τη διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ ταυτόχρονα η Πολιτεία θα ενημερώσει τις Αρχές της Ε.Ε., των Ηνωμένων Εθνών και όποιου άλλου διεθνούς φορέα εμπλέκεται για μία τέτοια συμπεριφορά, που μπορεί να συνιστά σοβαρότατο και ευρύτερο έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας σε περίπτωση που είναι πολυεθνική εταιρεία και κινεί τη διαδικασία κάλυψης των αναγκών του πληθυσμού με ότι εναλλακτικά απαιτείται για την αντιμετώπιση της κατάστασης».

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος έχει κληθεί από τον Εισαγγελέα Εφετών την προσεχή Παρασκευή προκειμένου να ενημερώσει για το θέμα των ελλείψεων.